El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va oferir ahir a la nit un discurs una hora abans que es materialitzés la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) en el qual va donar la benvinguda a «l'inici d'una nova era». «Aquest és el moment en què es fa de dia i s'aixeca el teló d'un nou acte», va assegurar Johnson.

Un compte enrere es va projectar a la façana de la residència oficial del cap de Govern abans de l'hora clau i els edificis oficials del centre de Londres es van tenyir de vermell, blanc i blau, els colors de la bandera britànica. El palau de Westminster, seu de les dues cambres parlamentàries, es va decorar amb banderes per celebrar una ocasió que Downing Street va qualificar d'«històrica». Al matí, Johnson va celebrar l'última reunió del seu Govern abans de la ruptura a Sunderland, una ciutat del nord d'Anglaterra en la qual el Brexit es va imposar amb comoditat en el referèndum de juny de 2016.

«No és un final, és un principi»

«El nostre treball com a Govern, el meu treball, és unir aquest país i portar-lo cap endavant», va explicar el primer ministre. «El més important que s'ha de dir aquesta nit és que això no és un final, sinó un principi», va afegir Johnson, que veu el divorci amb la UE com «un moment de real renovació nacional i canvi».

Abandonar el bloc comunitari representa «l'inici d'una nova era en la qual ja no podem acceptar que les vostres oportunitats vitals, les oportunitats vitals de les vostres famílies, depenguin de la part del país en què vau créixer».

Per part seva, lambaixador britànic a Espanya, Hugh Elliott, es va mostrar convençut de la possibilitat que el Regne Unit i la UE negociïn un acord sobre la seva futura relació abans de finals d'any si es manté la «voluntat política» actual, si bé va admetre que els terminis són ajustats i Londres no vol que hi hagi pròrrogues.

Elliott va reconèixer que completar la negociació en menys d'onze mesos, nou a efectes reals, constitueix «un repte, però amb voluntat política estem convençuts que és possible» i a hores d'ara aquesta voluntat existeix. El Regne Unit desitja «un acord ambiciós» amb la UE, el seu «soci més important», i mantindrà com fins ara la seva defensa «acèrrima del lliure comerç», de manera que aspira que el futur acord comercial contempli «zero quotes i zero tarifes».