La Fiscalia ha demanat al jutge que instrueix la causa pel procés d'independència de Catalunya, Pablo Llarena, que mantingui l'euroordre de detenció de l'exconsellera catalana Clara Ponsatí i la resta de mesures cautelars i sol·liciti al Parlament europeu la suspensió de la seva immunitat.

Així ho reclama el Ministeri Públic en un escrit presentat a l'esmentat magistrat del Tribunal Suprem després que el Parlament Europeu reconegués aquest divendres l'exconsellera de l'Executiu de Carles Puigdemont, fugida d'Espanya, com a eurodiputada tot i que la Junta Electoral Central (JEC) espanyola va deixar aquest dijous vacant el seu escó per no haver acatat la Constitució.

L'informe de la Fiscalia va en la mateixa línia del que va presentar a l'instructor respecte a dos processats fugits més, el mateix expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, ara eurodiputats.

El nom de Ponsatí figura en el document oficial de notificació dels cinc nous membres de la delegació espanyola que són eurodiputats des d'aquest dissabte una vegada que consumat el Brexit els eurodiputats britànics han deixat de ser-ho oficialment.

En el seu escrit el fiscal interessa que es mantinguin les mesures cautelars personals actualment vigents per a Clara Ponsatí, és a dir, l'ordre de "presó provisional, les ordres nacionals i internacionals de detenció i la declaració de rebel·lia, que només es poden deixar sense efecte quan comparegui voluntàriament o sigui lliurada per respondre dels càrrecs que se li atribueixen".

També reclama que se sol·liciti a la major urgència possible al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat de Clara Ponsatí.

La Fiscalia explica que no cal demanar al Parlament Europeu suplicatori per seguir actuant contra l'exconsellera perquè ja va ser processada abans de ser escollida eurodiputada.

Al respecte explica que en casos com aquest en què ha estat acabada la instrucció abans fins i tot de la convocatòria d'eleccions al Parlament Europeu i de l'elecció dels eurodiputats "la immunitat no pot convertir-se en un mantell protector o generador d'impunitat".

El fiscal manté que la presentació de Clara Ponsatí com a candidata a les eleccions al Parlament Europeu celebrades el passat 26 de maig, i la seva actual elecció per substitució, s'han produït ja processada i havent fugit prèviament de la justícia espanyola.

Afegeix que "cal inferir raonablement que el que pretenia en realitat era acollir-se al privilegi de la immunitat que, segons el seu parer, li concedia l'elecció com a europarlamentària amb el propòsit d'evitar les mesures cautelars en contra i eludir el procés penal per aquest injust llera, pretensió clarament fraudulenta".

Pel que fa a l'euroordre de detenció de l'exconsellera, fugida a Escòcia, el fiscal explica que "fins que no sigui efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, moment en el qual procedirà acomodar la sol·licitud de lliurament al procediment d'extradició, la reclamació a les autoritats del Regne Unit ha de continuar pels tràmits seguits fins ara".