El jutge belga encarregat de resoldre l'euroordre cursada pel Tribunal Suprem espanyol contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu exconseller Toni Comín es pronunciarà el 18 de febrer sobre si anul·la o suspèn l'ordre de detenció i lliurament en virtut de la seva immunitat com europarlamentaris.

En explicar a la premsa el que va passar a la vista d'aquest dilluns, els seus advocats han assenyalat que la Fiscalia demana que les euroordres es mantinguin en suspens mentre Puigdemont i Comín tinguin immunitat, però la defensa demana l'anul·lació total del procés.

El magistrat de primera instància prendrà la decisió el 17 i la farà pública el 18 de febrer, han precisat els lletrats de Puigdemont i Comín, reclamats pel Tribunal Suprem per sedició i malversació en la causa del procés independentista de Catalunya.

També estava citat aquest dilluns l'exconseller Lluís Puig, que també va fugir a Bèlgica l'octubre del 2017 però que no és eurodiputat i al qual Espanya reclama només per malversació de cabals públics.

Els seus advocats també demanen que el tribunal belga anul·li l'aplicació de l'Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE), en entendre que forma part d'un únic procediment al costat de Puigdemont i Comín, però el magistrat ha fixat una nova vista per Lluís Puig el 24 de febrer, en la qual es tractarà sobre el fons del seu cas.

"No heu entès molt bé el que passa. Nosaltres tampoc. Estem en una situació desconeguda", ha declarat després de la vista el lletrat Christophe Marchand, un dels advocats a Bèlgica dels polítics independentistes.

L'eventual decisió del magistrat flamenc de la Cambra del Consell de Brussel·les, tribunal de primera instància, es pot recórrer a Tribunal d'Apel·lació i, posteriorment, al de Cassació.

Puigdemont, Comín i Puig han arribat al jutjat poc abans de les 14.00 hora local (13.00 GMT) en la qual estava programada la vista, que ha durat una mica menys de dues hores. A més de pels seus advocats, han estat acompanyats per persones de l'entorn de Puigdemont a Bèlgica, com l'empresari Jaume Matamala, entre d'altres.