La Mesa de Congrés té previst traslladar aquest dimarts als diputats la pujada salarial del 2% acordada per als funcionaris de l'Administració General de l'Estat, un increment que el Govern ja es va aplicar a si mateix en el decret llei i que la passada setmana les Corts van activar també per als seus treballadors.

El Consell de Ministres va aprovar el passat 21 de gener el decret llei que recull l'increment de les retribucions als empleats públics i aquí ja va incloure també com a beneficiaris a president, els ministres i altres alts càrrecs de Govern.

Aquesta pujada salarial es va pactar entre els sindicats i el Govern de Mariano Rajoy, però l'Executiu de Pedro Sánchez no la va aprovar fins que va superar la investidura i va deixar d'estar en funcions. A aquest increment se n'hi podria sumar un altre del 0,3% de fons addicionals en els pròxims mesos.

Els parlamentaris sempre s'han ajustat al que es preveu per als funcionaris, de manera que els diputats seran els següents beneficiaris i, com els empleats públics i el Govern, cobraran la pujada amb efectes retroactius des del gener.

LA MAJORIA SUPERARÀ ELS 5.000 EUROS A EL MES

Segons han informat fonts parlamentàries, la Mesa de Congrés donarà via lliure a la pujada hores abans que el Ple de la Cambra Baixa convalidi el decret llei que recull l'increment per als empleats públics i el Govern.

Amb aquesta pujada del 2% l'assignació constitucional que perceben tots els parlamentaris creixerà en 59,63 euros i arribarà als 3.041,49 euros mensuals. A aquest 'sou base' cal sumar les indemnitzacions que perceben cada un d'ells per cobrir les despeses que genera la seva activitat parlamentària.

Així, els que són de fora de Madrid -el gruix de l'hemicicle- de percebre un mínim de 5.001,11 euros al mes, mentre que els que són diputats per aquesta província han de percebre com a mínim 3.976,86 euros.

En tots els casos s'hi hauran d'afegir els complements que els corresponguin en funció dels càrrecs que exerceixen al Congrés, tant com a portaveus o com a membres de taules, unes quanties que també s'incrementaran un 2%.