06 de febrer de 2020
06.02.2020

Identificada una nova mutació en el càncer que pot ajudar a predir la malaltia

Científics espanyols troben un mecanisme clau per tractar casos a l'esòfag, cap, pulmó i còlon

05.02.2020 | 23:54

Un equip de científics espanyols ha identificat un mecanisme de mutació clau en el tractament de càncers com el d'esòfag, cap i coll, pulmó i colorectal. La troballa s'ha desenvolupat en el marc del consorci internacional Pan-Càncer, una iniciativa en què van participar durant set anys prop de 1.000 investigadors en l'anàlisi de tumors en 3.000 pacients i 38 tipus diferents de càncer. Es tracta, segons els seus responsables, del més extens treball realitzat fins a la data en el camp de la genòmica del càncer, i ha estat recollit pel Grup Nature en 22 articles científics.

En una d'aquestes investigacions, els científics espanyols han descobert un mecanisme de mutació implicat en el desenvolupament dels càncers que posa en el punt de mira els retrotransposons, regions d'ADN fins ara ignorades que expliquen l'origen i progressió de certs tumors i obren noves vies de prevenció i tractament d'aquesta malaltia.

«Hem identificat un nou mecanisme de mutació que consisteix en què quan els retrotransposons es mobilitzen en el genoma tumoral, quelcom que passa amb més freqüència que en les cèl·lules no tumorals, poden produir pèrdues enormes de material genètic en el punt en el qual s'integren», explica Bernardo Rodríguez-Martín, primer signant de l'article i investigador a la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC).


Desaparació de gens

Rodríguez-Martín detalla que aquestes pèrdues causades per la integració de retrotransposons poden implicar la desaparició de gens que són importants en el manteniment del funcionament normal d'una cèl·lula i, quan això passa, facilita l'aparició de càncer. Aquesta nova classe de mutació en el càncer és particularment freqüent en quatre tipus: esòfag, cap i coll, pulmó i colorectal.

Els científics pensen que aquest descobriment tindrà un impacte a curt termini en la millora dels diagnòstics oncològics i en el pronòstic sobre l'evolució dels pacients; i a mig termini en els tractaments dirigits a frenar aquest mecanisme de mutació, quelcom en el que ja treballen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook