El president dels Estats Units, Donald Trump, va fer el primer pas per a la seva reelecció en ser absolt pel Senat, de majoria republicana, dels càrrecs d'abús de poder i obstrucció al Congrés en el judici polític contra ell per pressions a Ucraïna. Els senadors van votar primer sobre el càrrec d'abús de poder: 52 el van trobar «no culpable» davant 48 que el van declarar «culpable». Només un republicà va votar «culpable», el senador Mitt Romney, que s'ha convertit en el primer legislador en la història dels EUA que dona suport a la destitució d'un president del seu mateix partit en un judici polític. Sobre la segona de les acusacions, la d'obstrucció al Congrés, 53 legisladors -tots republicans- van resoldre que Trump és «no culpable» davant de 47 -tots demòcrates- que el van veure «culpable». Perquè el procés de destitució del president tirés endavant era necessari el suport de dos terços de la cambra a algun dels dos càrrecs polítics.

En un altre ordre de coses, el president dels EUA va treure pit durant el seu discurs de l'Estat de la Unió pels èxits econòmics aconseguits per la seva Administració, alhora que va atacar totes les persones que creuen la frontera amb Mèxic de manera il·legal, prometent una legislació amb la qual posarà fi a l'atenció sanitària que, va dir, se li ofereix «gratuïtament» als «estrangers il·legals».

Tens discurs

El discurs de Trump al Capitoli va estar marcat per l'hostilitat entre republicans i demòcrates durant gairebé tota la seva intervenció, que va començar amb el magnat donant l'esquena a la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, quan ella li va oferir la mà. En resposta, Pelosi, qui lidera l'òrgan que ha tirat endavant el judici polític contra el president -al qual no es va referir durant la seva compareixència-, va trencar una còpia del discurs de Trump quan aquest va finalitzar. Hores després, el president dels EUA va rebre a la Casa Blanca el líder opositor veneçolà Juan Guaidó.