08 de febrer de 2020
08.02.2020

Li Wenliang, el màrtir que les autoritats van intentar silenciar

Va deixar una frase lapidària en un país com la Xina: «Una societat saludable hauria de comptar amb més d'una veu»

08.02.2020 | 00:23
El doctor Li Wenliang, ja a la fase final de la malaltia.

Les crítiques per la gestió de la crisi del virus i la censura habitual a la qual les autoritats xineses sotmeten el flux d'informació han cristal·litzat en una sola persona, ja morta: el doctor Li Wenliang. Amb la seva mort, Li s'ha convertit en la cara visible de les pitjors mancances d'un règim que es va encarregar de renyar-lo per difondre rumors quan el metge va alertar d'un possible nou tipus de pneumònia al desembre.

Li va compartir per internet amb altres companys informació relativa a una nova pneumònia que havia detectat a diversos pacients i els símptomes de la qual li recordaven a la Síndrome Respiratòria Aguda i Greu ( SARS), que el 2003 va causar 774 morts, la majoria a la Xina.


Allau de fotos a internet

Les fotos que ahir van inundar l'internet xinès mostraven un home de cabell curt, de vegades amb ulleres, de vegades amb mascareta. Fins i tot en una apareixia entubat al llit de l'hospital. També es va compartir una imatge seva de nen: en blanc i negre, se'l veu amb somriure contingut, unes celles tot just poblades que mantindria també d'adult i galtes generoses.

Es tracta de la primera víctima amb nom, cognom i rostre que ha donat la volta a el món d'entre les almenys 636 que s'han produït a la Xina continental fins ara. A les xarxes se li atribueix una frase lapidària: «Una societat saludable hauria de comptar amb més d'una veu». Una crítica al règim xinès, que censura i silencia tota veu discordant.

Una altra, al seu compte de Weibo, ja ha estat censurada: «Sabem que menteixen, ells saben que menteixen, saben que sabem que menteixen, sabem que saben que nosaltres sabem que menteixen... i, tot i així, menteixen».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook