El Sinn Féin, antic braç polític del ja inactiu IRA, va acabar amb el bipartidisme a Irlanda a les eleccions generals de dissabte gràcies al suport dels més joves i d'aquells als quals la recuperació econòmica ha deixat enrere. La seva líder, la dublinesa Mary Lou McDonald, ha sabut mobilitzar els afectats per les desigualtats que han creat nou anys de govern del democristià Fine Gael (FG) i del seu primer ministre, Leo Varadkar, qui arribava a aquests comicis amb el vent de cara, ja que l'economia nacional creix al ritme més alt d'Europa i frega la plena ocupació.

El cap de l'Executiu de Dublín també s'havia apuntat èxits internacionals després d'exercir un paper clau en les negociacions sobre l'acord de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), obtenint importants garanties per esmorteir l'impacte d'aquest divorci a Irlanda.

Una enquesta efectuada a peu d'urna indica que el FG de Varadkar va rebre el 22,4% de sufragis, pel 22,3% del Sinn Féin i el 22,2% del Fiana Fáil (FF), principal força de l'oposició en la passada legislatura sota la direcció de Micheál Martin. El lent recompte de vots dels comicis, que va començar ahir, determinarà el repartiment final d'escons a la cambra baixa de Dublín, de 160 diputats, si bé les primeres projeccions atorguen 41 seients al FF, 39 al FG i 36 al SF, lluny de la majoria absoluta.

«Òbviament, aquestes eleccions han estat les del canvi. El Sinn Féin ha aconseguit convèncer la gent, molta, molta gent, que som l'alternativa, el vehicle per aconseguir el canvi», va celebrar McDonald, qui va prendre les regnes del partit el 2018 en substitució de l'històric Gerry Adams.

McDonald ha obtingut el millor resultat de la formació en uns comicis generals, després de diverses legislatures en què es va estancar com a tercera força nacional, a certa distància del FG i del centrista FF de Micheál Martin, els partits que s'han repartit el poder des de la creació d'aquest país fa gairebé un segle.

Part de l'èxit de McDonald radica en el fet que el seu missatge antiausteritat ha arribat als més joves, i, de fet, va obtenir el 31,8% de vots d'aquells amb edats d'entre 18 i 24 anys, davant el 15,5% del FG, segons els sondejos.

En tot cas, els partits necessitaran buscar suports per governar entre diputats independents i les formacions minoritàries, com els verds o laboristes, mentre democristians i centristes han reiterat que no formaran un executiu amb el Sinn Féin pel seu passat violent.