La primera llei de l'eutanàsia que pot tenir Espanya va passar el primer filtre parlamentari amb el suport de tot els grups del Congrés excepte el PP i Vox, que van acusar el PSOE de voler estalviar al sistema el cost de l'atenció a la gent gran i malalts crònics legalitzant aquesta pràctica. El ple del Congrés va aprovar per 201 vots a favor, 140 en contra i dues abstencions (el diputat de Terol Existeix Tomás Guitarte i el d'ERC Joan Capdevila), la presa en consideració de la proposició de llei socialista, de la mateixa forma que va passar amb les dues anteriors que ha presentat aquest grup en menys de dos anys, que no van sortir finalment endavant per la dissolució de les Corts.

La iniciativa socialista va generar un aspre debat en el qual tots els grups, excepte Vox, van carregar contra el PP per banalitzar una llei que «només pretén regular un nou dret per a qui vulgui exercir-lo» i «no obliga ningú», com va assenyalar l'exministra de Sanitat, María Luisa Carcedo. Visiblement emocionada, la diputada socialista va ser l'encarregada de presentar la proposició, que «regula un procediment per ajudar a morir els que pateixen una malaltia incurable i els està generant un patiment i un dolor que els resulta insuportable». Carcedo va destacar que es tracta d'«una llei molt demandada per alguns col·lectius» i que els professionals mèdics també són «partidaris majoritàriament» d'aquesta regulació.

No obstant això, per al PP aquesta llei no ofereix cap garantia perquè darrere d'ella veu un «assumpte financer» amb el qual el PSOE vol estalviar-se el cost que suposa per al sistema haver d'atendre persones malaltes i grans, segons va dir el diputat José Ignacio Echániz, que va ser el centre de totes les crítiques.

La iniciativa va ser també durament criticada per Vox, la portaveu del qual, Lourdes Méndez Monasterio, va denunciar que la llei «converteix l'Estat en una màquina de matar i els metges en els seus còmplices i botxins» i avala «un homicidi assistit en resposta a un sistema trencat de pensions».

Des d'Unides Podem, Pablo Echenique va qualificar el discurs del PP de «gent sense escrúpols» i va dir: «Quines coses més repugnants hem de sentir de vegades en aquesta cambra».