El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va advertir que el desenvolupament d'una vacuna contra la malaltia provocada pel virus de Wuhan, a partir d'ara anomenat covid-19, es retardarà com a mínim un any i mig. Tedros va assegurar que el covid-19, diagnosticat en 42.708 persones a la Xina (de les quals 1.018 han mort) i a 393 pacients a altres vint països, ha de ser considerat actualment «l'enemic públic número u per a tota la humanitat», amb conseqüències polítiques, socials i econòmiques «pitjors que les de qualsevol acte terrorista». El doctor etíop va anunciar que el director executiu de l'OMS per a Emergències Sanitàries, Michael Ryan, encapçalarà un gabinet de crisi per coordinar la resposta a l'epidèmia entre aquest organisme i la resta de les agències de Nacions Unides.

«La primera vacuna pot estar a punt d'aquí a divuit mesos, així que per ara hem de preparar-nos per a usar les armes que tenim a l'abast en la lluita contra aquest virus», va explicar Tedros en la roda de premsa que l'OMS organitza diàriament des de la passada setmana per informar de la situació de l'epidèmia.

La seu de l'OMS a Ginebra acull des d'ahir i fins a avui una trobada de 400 experts de tot el món en virologia, epidemiologia i altres branques científiques per estudiar vies d'investigació del fins ara conegut com virus de Wuhan i possibles tractaments i vacunes. La denominació de la malaltia covid-19 (formada amb un acrònim de l'expressió anglesa «corona virus disease») ha estat consensuada per responsables de l'OMS, l'Organització de Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE).

Transmès per ratpenats

Paral·lelament, l'anàlisi genètic del virus suggereix que pot haver estat transmès originalment per ratpenats, va apuntar Marie-Paule Kieny, científica d'alt nivell de l'Organització Mundial de la Salut. «Aquest virus és molt similar a un que es pot trobar en els ratpenats», va explicar. No obstant això, els investigadors no han trobat molts ratpenats al mercat d'aliments de Wuhan, que se sospita va ser l'epicentre del brot, el que fa molt probable que el virus es transmetés indirectament dels petits mamífers alats als éssers humans a través de algunes espècies intermèdies.

Per part seva, les autoritats de Wuhan, capital de la província xinesa de Hubei, van endurir la quarantena a la qual està sotmesa la ciutat des del passat 23 de gener amb mesures com el tancament de tots els complexos residencials. El Govern de la ciutat va divulgar a la seva pàgina web noves directrius per al control de l'epidèmia, en què indica que totes les urbanitzacions de la ciutat quedaran tancades per minimitzar el flux de persones.

Segons el diari oficial Global Times, que va mostrar imatges de tanques improvisades als complexos, les persones tancades a les seves comunitats seguiran podent rebre comandes de menjar i altres estris a domicili. Les autoritats de l'urbs, la setena més poblada a la Xina, van indicar que tots els edificis on hi hagi casos confirmats o sospitosos han de ser segellats de l'exterior i gestionats «estrictament».

La petició de la Xina

La delegació de la Xina davant l'Organització Mundial de Comerç va demanar als països membres que s'abstinguin de prendre «restriccions innecessàries» al comerç amb el país asiàtic sota el pretext de prevenir l'epidèmia. En una reunió de Comitè de Facilitació Comercial, els representants xinesos van demanar que la resta de membres de l'organització respectin l'autoritat i els consells professionals de l'OMS.