La Xina comença a entreveure una via de sortida, encara que bastant incerta encara, al malson que viu a causa de l'epidèmia del virus de Wuhan, que manté el país pràcticament paralitzat i la immensa majoria de la població tancada a casa des de fa ja gairebé tres setmanes. L'aparició dels nous casos de la pneumònia causada pel virus -batejat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com a Covid-19 per evitar designar-lo amb el nom d'una ciutat concreta o un país- fa set dies que s'està reduint des que el 4 de febrer va assolir un màxim de 3.887 persones.

Les últimes dades publicades per la Comissió Nacional de Sanitat, que recullen les 24 hores transcorregudes fins a la mitjanit de dimarts, xifren els nous contagiats en 2.015, un descens del 48,2 per cent respecte dimarts de la setmana anterior. Es tracta de la major caiguda en el nombre de nous contagiats des del 30 de gener. Amb tot, l'epidèmia ha provocat ja 1.113 morts entre els 44.653 casos diagnosticats a tot el país, tot i que 4.742 malalts ja han estat donats d'alta.

La taxa de recuperació de la pneumònia se situa, doncs, en el 10,6 per cent, quan el 27 de gener era de l'1,3 per cent, una altra dada que podria induir a l'optimisme. El prestigiós epidemiòleg xinès Zhong Nanshan, cap de l'equip nacional d'experts al capdavant de la lluita contra el virus, va afirmar que el pic de la infecció -quan s'arribarà al màxim de casos i aquests comencin a declinar- podria assolir-se a finals de febrer al sud de la Xina.

Per part seva, l'OMS va estimar que les primeres proves per a la vacuna contra la malaltia començaran d'aquí a quatre o cinc mesos, encara que el seu ús generalitzat no arribarà fins d'aquí a un any o any i mig. «Hi ha diverses candidates, i una o dues seran escollides per a proves d'aquí a quatre o cinc mesos», va destacar l'índia Soumya Swaminathan, científica en cap de l'OMS, després de dos dies de reunions amb 400 experts de tot el món per analitzar tractaments, vacunes i altres mesures contra el virus de Wuhan.

En la trobada també es va determinar que alguns dels fàrmacs que estan funcionant millor en els tractaments dels pacients són la combinació dels antiretrovirals Lopinavir i Ritonavir (utilitzats habitualment contra portadors del virus VIH, causant de la sida) i el nou antiviral Remdesivir. Els experts van destacar en la reunió que una de les prioritats en la lluita contra l'epidèmia és el desenvolupament de mètodes per al diagnòstic del virus més ràpids i senzills, sense necessitat de laboratoris avançats.

Sense símptomes

Paral·lelament, el grup d'espanyols procedents de Wuhan, epicentre del brot de la malaltia, que compleix la quarantena a l'hospital Gómez Ulla de Madrid, rebrà avui l'alta mèdica. Cap dels repatriats ha presentat símptomes durant aquests 14 dies de quarantena i tots han donat negatiu en les successives proves que els han realitzat per descartar que s'haguessin contagiat.