El partit del president de França, Emmanuel Macron, va veure llastrades les seves ambicions electorals a París, que ja no anaven massa bé, per un vídeo de contingut sexual protagonitzat pel seu candidat, Benjamin Griveaux, que va renunciar només hores després de la filtració a les xarxes socials. Fins ara, l'aspirant «macronista» de La República En Marxa (LREM) anava tercer en els sondejos amb el 15% de la intenció de vot, per darrere de l'actual alcaldessa, la socialista Anne Hidalgo (25%), i de la conservadora Rachida Dati (19%).

Dijous havia presentat públicament el seu projecte, amb el qual havia promès entre altres coses «una veritable policia municipal» amb 5.000 agents armats, ajudes de fins a 100.000 euros per comprar una casa o la creació d'un Central Park parisenc a l'actual ubicació de l'Estació de l'Est.

Darrere de la difusió del vídeo i d'altres missatges igualment íntims hi ha, segons el diari Libération, l'artista rus Piotr Pavlenski, refugiat a França i que assegura haver-ho obtingut d'una «font» amb la qual Griveaux, casat i pare de tres fills, mantenia una «relació consentida». Pavlenski va assegurar haver-ho fet amb la intenció de denunciar la «hipocresia» del també excandidat presidencial, i s'arrisca per això a fins a dos anys de presó i 60.000 euros de multa. L'advocat de Griveaux, Richard Malka, va anunciar que preveu emprendre accions legals.

Griveaux, pertanyent al cercle íntim de Macron, la «guàrdia pretoriana» amb la qual va llançar el 2016 el seu moviment polític, es va retirar assegurant que la seva prioritat és la seva família i que no desitja exposar-la «més» a aquest tipus d'atacs.

La difusió del vídeo va rebre la condemna unànime i immediata dels seus contrincants: Hidalgo va fer una crida al respecte de la vida privada i va destacar que els parisencs mereixen un debat electoral «digne», a l'altura dels desafiaments.

Aquesta opinió va ser compartida per Dati, mentre que el matemàtic Cédric Villani, candidat dissident de LREM després de negar-se a retirar la seva candidatura quan Griveaux va ser investit, li va oferir a ell i la seva família el seu ple suport.

Reunió d'urgència

El partit presidencial va convocar una reunió d'urgència per redefinir la seva estratègia i designar un nou representant a un mes d'aquestes eleccions, que se celebraran en primera i segona ronda els propers 15 i 22 de març.

La diputada Olivia Grégoire, portaveu del fins ara aspirant, va assegurar que, «passi el que passi», aquesta formació tindrà una llista a les municipals, mentre que la portaveu governamental, Sibeth Ndiaye, va destacar que allò succeït no ha d'impedir que la campanya continuï.

París, un feu socialista

París ha estat en les dues últimes dècades un feu socialista. Hidalgo va prendre el 2014 el relleu de Bertrand Delanoë, que va ocupar aquest càrrec des de 2001, i el propi Griveaux era conscient que una victòria a la capital tenia un alt valor simbòlic.