El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va demanar «més claredat» en la forma en què es fa el diagnòstic clínic a la Xina del virus de Wuhan, amb l'objectiu «que altres malalties respiratòries , inclosa la grip, no es barregin» amb els casos d'aquesta malaltia. En tot cas, el virus de Wuhan ja ha causat 1.380 morts i més de 63.500 casos confirmats a tota la Xina, segons les últimes dades oficials, que per segon dia consecutiu van presentar variacions poc usuals.

Dijous es van sumar 121 nous decessos al balanç total, així com 5.090 casos confirmats; mentre fins al moment han estat donades d'alta més de 6.700 persones després de superar la malaltia. La situació segueix sent especialment greu a la província de Hubei, epicentre del brot, que acumula un 81% del total de casos en àmbit nacional i un 96% del de morts.

No cal ser matemàtic per adonar-se que, si dimecres hi va haver 1.367 morts i dijous es van sumar a aquesta xifra 121 més, la suma hauria de ser de 1.488. Però és de 1.380, i l'explicació que ha ofert la Comissió Nacional de Sanitat és, si més no, concisa: després de revisar els recomptes, es van adonar que 108 morts a la província de Hubei havien estat comptats dues vegades, fet pel qual van deduir aquesta xifra del balanç total.

La Xina ha canviat la forma en què reporta les dades de la província de Hubei. «Si bé no és estrany en els brots que les definicions dels casos canviïn amb el temps a mesura que es disposa de més informació, busquem més claredat en la forma en què es fa el diagnòstic clínic per assegurar-nos que altres malalties respiratòries, inclosa la grip, no es barregin amb les dades del virus de Wuhan», va explicar el doctor Tedros.

Sense pressions a Tòquio

Paral·lelament, l'OMS va destacar, davant el temor que els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 es vegin afectats per l'actual epidèmia, que oferirà assessorament als organitzadors de l'esdeveniment poliesportiu sense pressionar perquè es cancel·lin ni se celebrin. «No és el nostre paper cancel·lar cap esdeveniment, oferirem assessorament tècnic i consideracions sobre la gestió de riscos, però la resta és decisió del país organitzador», va destacar el director executiu de l'OMS per a Emergències Sanitàries, Michael Ryan.

Un total de 1.716 professionals sanitaris xinesos s'han infectat amb el virus de Wuhan, el que representa el 3,8 per cent del total de casos confirmats a la Xina, segons van assenyalar des del Ministeri de Sanitat. D'ells, sis han mort a causa del virus, el que representa el 0,4 per cent del total de morts de país, va explicar Zeng Yixin, sotsdirector del Ministeri de Sanitat.

Quarantena a Pequín

Les autoritats de la Xina van anunciar la imposició d'una quarantena de 14 dies per a tots aquells que arribin a Pequín, en un intent per evitar que se segueixi estenent el virus. Segons va informar el diari local The People's Daily, des d'ara totes aquelles persones que tornin a Pequín s'hauran de sotmetre a un període de quarantena, ja sigui a casa o a instal·lacions sanitàries.

Per part seva, el Govern d'Egipte va anunciar la detecció del primer cas al país en donar positiu en les proves preventives un estranger asimptomàtic, sobre el qual no es va aclarir la nacionalitat i que es troba «completament estable». La detecció es va produir gràcies al pla preventiu programat pel govern.

Per altra banda, Espanya ha quedat lliure de casos del virus de Wuhan una vegada que ahir van ser donats d'alta els dos únics malalts registrats, un alemany ingressat a la Gomera i un britànic a Palma de Mallorca, tots dos contagiats a l'estranger. En tot cas, el temor que existeix per contagiar-se ha disparat un 500 per cent la demanda i venda de mascaretes a Espanya, segons dades de PromoFarma, que assenyalen que només en el mes de gener de 2020 s'han venut més mascaretes que en els dos últims anys.