França ha confirmat la mort d'una persona infectada pel virus de Wuhan, el coronavirus Covid-19, la primera d'Europa. La víctima és un turista xinès de 80 anys, procedent de la província de Hubei, la capital de la qual, Wuhan, està considerada l'epicentre de la malaltia, segons va anunciar ahir la ministra de sanitat francesa, Agnès Buzyn. La víctima estava hospitalitzada a París, on va morir divendres. Va arribar a França el passat 16 de gener i va ingressar a l'hospital de Bichat per una infecció pulmonar el 25 de gener. A hores d'ara, França ja ha registrat onze casos de la malaltia.

Fins ara, no s'havien produït morts pel coronavirus fora de l'Àsia. Se n'havien registrat a la Xina, Filipines, Hong Kong i al Japó, però el turista xinès mort a França és la primera víctima mortal fora de les fronteres del continent asiàtic.

El virus de Wuhan ja ha causat 1.523 morts i 66.492 contagiats, segons el darrer balanç, ahir, de les autoritats xineses. Tot i que l'epicentre del coronavirus està a Wuhan i la majoria de casos es registren a la Xina, s'han detectat casos en altres països del sud-est asiàtic, Europa i Amèrica. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar l'emergència sanitària internacional a finals de gener i ha demanat a la comunitat internacional que multipliqui els seus esforços.

Un dels principals focus puntuals fora de la Xina és el creuer Diamond Princess, on ja hi ha confirmats 285 casos d'infectats per la malaltia, segons les dades del Japó. De les 285 persones infectades, 137 són japonesos. La resta procedeixen d'una vintena de països. El Govern dels EUA ha ordenat l'evacuació dels més de 400 passatgers nord-americans del creuer, que es troba sota quarantena al port japonès de Yokohama, perquè completin els 14 dies d'aïllament restants al seu país, però el Govern japonès no n'ha autoritzat l'evacuació.

Penes per a qui oculti el virus

D'altra banda, l'ocultació intencionada dels símptomes del virus de Wuhan pot comportar conseqüències amb la justícia. I és que un tribunal xinès ha avisat que amagar-ho constitueix un «delicte criminal» que podria ser castigat fins i tot amb la pena de mort. En un dictamen recollit ahir pel diari oficial Beijing Daily, el tribunal també veu constitutiva de delicte l'ocultació de l'historial de desplaçaments. La cort assenyala com a agreujant la demostració que aquestes negligències han contribuït a l'expansió de l'epidèmia, que ja ha deixat més de 1.500 morts al país.

Les autoritats de la Xina van comunicar ahir que divendres s'havia enviat més personal sanitari a la província de Hubei, epicentre del brot, per intentar contenir l'epidèmia. En total són 217 equips mèdics integrats per 25.633 professionals sanitaris.

Paral·lelament, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha mantingut una reunió aquesta setmana amb representants de Facebook, Twitter, Amazon i Google per discutir com impedir la disseminació d'informacions falses sobre el coronavirus.

A més, des de l'OMS s'ha assenyalat que és «impossible» preveure la direcció que prendrà el virus de Wuhan. El director general de l'organisme, Tedros Adhanom, ha expressat la «preocupació» pel «creixent nombre de casos» i ha assenyalat que l'actuació de les autoritats xineses ha donat marge a la resta dels estats per combatre la malaltia. També ha alertat que tots els països s'han de preparar per l'arribada de casos del virus.

A la recera de la vacuna

Un dels reptes actuals se centra a trobar una vacuna pel virus de Wuhan. El Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) de Catalunya té una línia de recerca en coronavirus i treballa en els primers estudis moleculars per dissenyar una vacuna, i per això està buscant finançament. Estan gestionant una sol·licitud per a una convocatòria d'emergència de la Comissió Europea i per CaixaSalut, amb l'objectiu d'aconseguir finançament i continuar la seva feina per trobar una vacuna contra el virus.

Els signes comuns d'infecció inclouen símptomes respiratoris, febre, tos i dificultats per respirar. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, síndrome respiratòria aguda severa, insuficiència renal i, fins i tot, la mort.