La Xina continua lluitant contra rellotge per contenir el coronavirus, que ja ha causat més de 1.770 morts al país asiàtic, i ahir va decretar com a última mesura important noves restriccions de moviment a uns 24 milions de persones més a la província de Hubei, on es va originar el brot. L'últim informe de la Comissió Nacional de Sanitat xinesa indica que són ja 70.548 les persones contagiades amb el virus de Wuhan, amb encara 10.644 casos greus i 2.048 nous positius, dels quals 1.933 es van registrar en aquesta província de centre-est del país.

Les dades constaten un increment de 105 morts respecte el dia anterior, 100 de les quals es van certificar a l'esmentada província, on les autoritats han ordenat ampliar la quarantena a uns 24 milions d'habitants més, als quals ha demanat que es quedin a casa fins a nou avís. Des del passat 23 de gener, Wuhan, la capital de Hubei, roman en quarantena, una mesura que després es va estendre per altres ciutats del voltant.

Aquesta nova directiva es traduirà en el tancament efectiu d'unes 200.000 comunitats rurals, en què només es permetrà un únic punt d'entrada i sortida, sota vigilància. Només els residents podran entrar als seus pobles, mentre que únicament una persona de cada llar tindrà permís per sortir d'aquesta cada tres dies amb l'objectiu de comprar els productes imprescindibles. Així mateix, ahir van arribar a Wuhan 1.200 especialistes mèdics militars, els quals treballaran en un nou hospital que havia d'obrir al maig i que ha estat modificat per tractar uns 700 contagiats amb el virus.

Menys mortal que el SARS

Per part seva, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va informar que la malaltia és menys mortal que la SARS i el MERS, i va desatacar que el 80 per cent dels afectats estan lleus i es recuperaran.

Per altra banda, catorze dels centenars de nord-americans que han estat evacuats d'un creuer al Japó han donat positiu en les proves del virus de Wuhan poc després d'abandonar el vaixell i han estat traslladats igualment als EUA. L'anunci eleva a 29 els casos confirmats de la malaltia als Estats Units, on fins ara s'havien detectat 15 casos d'infecció, entre ells vuit a Califòrnia. Aquestes catorzepersones van compartir amb la resta de nord-americans un trajecte d'autobús d'uns 40 minuts fins a l'aeroport a Tòquio sense que se'ls separés de la resta.

Segons el Departament d'Estat, un total de 328 ciutadans nord-americans que es trobaven en quarantena a bord del creuer Diamond Princess al port japonès de Yokohama i que van ser evacuats voluntàriament van aterrar de matinada a bord de dos vols xàrter a dues bases aèries dels EUA, la de Travis a Califòrnia i la de Lackland a Texas.

Paral·lelament, els passatgers del creuer Westerdam, que va atracar el dia 13 a Cambodja després que diversos països li deneguessin l'entrada per temor al virus de Wuhan, estan sent sotmesos a controls per descartar que hagin contret el virus, entre ells cinc espanyols.

L'impacte econòmic del virus

En un altre ordre de coses, els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, l'Eurogrup, preveuen que l'impacte de l'epidèmia sobre l'economia del continent sigui temporal, tot i que admeten que la simple incertesa sobre el seu desenvolupament ja suposa un problema. «Malauradament no sabem tant com ens agradaria per estimar amb claredat quin pot ser l'impacte de l'epidèmia. Tenim certa incertesa ara mateix sobre el tema i la incertesa en si mateixa no és bona per a l'economia», va explicar el president de l'Eurogrup, Mário Centeno, després de la reunió ministerial a Brussel·les.

«Estem seguint l'evolució de la malaltia molt de prop. Esperem que sigui temporal i que, com a tal, tingui efectes temporals sobre la nostra economia», va afegir. Els ministres van parlar sobre la repercussió del virus sorgit a la Xina en el marc del seu debat sobre les previsions econòmiques per a l'eurozona publicades per la Comissió Europea la setmana passada, que apuntaven l'epidèmia com un nou risc a la baixa.