L'exministre d'Afers Estrangers que va signar l'entrada d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea (CEE), Fernando Morán, va morir dimarts a la nit als 93 anys. Morán va ocupar la cartera d'Exteriors en el primer Govern de Felipe González, entre 1982 i 1985, després del que va ser nomenat ambaixador davant l'ONU i diputat al Parlament Europeu. La capella ardent de l'exministre es va instal·lar ahir a la tarda al tanatori de Pozuelo de Alarcón.

Nascut a Avilés el 1926, estava casat amb María Luz Calvo Sotelo, germana menor de l'expresident de Govern Leopoldo Calvo Sotelo, amb qui tenia tres fills: Fernando Morán, actual ambaixador a Algèria; María Luz Morán, rectora de la Universitat Menéndez Pelayo, i Clara, periodista i traductora.

Polític, diplomàtic i escriptor, Morán va negociar i va signar l'entrada d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) i va negociar la reducció de la presència militar dels Estats Units a territori espanyol. Va ser el ministre que més projecció exterior va donar a la diplomàcia espanyola des de l'inici de la democràcia, encara que va començar el seu mandat amb una forta campanya contra la seva persona, amb acudits que el ridiculitzaven, però va finalitzar sent el ministre més popular del gabinet de González.

«Llegat inesborrable»

El president de Govern, Pedro Sánchez, va destacar el «llegat inesborrable» que deixa el polític socialista. «Els seus principis i el seu profund europeisme ens deixen un llegat inesborrable. Avui és un dia trist per al PSOE, el meu afecte per a la seva família», va afegir el cap de l'Executiu a Twitter.

En un breu recés de la sessió de control a Govern, la presidenta, Meritxell Batet, va prendre la paraula per informar de la mort de Morán i expressar el seu dol i reconeixement per la seva tasca al capdavant del Ministeri d'Exteriors i enviar un missatge d'afecte a la seva família i amics.