El lehendakari, Iñigo Urkullu, va reconèixer «errors» en la gestió de l'ensorrament de l'abocador de Zaldibar i va admetre que els «mecanismes de control no han estat suficients» per prevenir aquest despreniment, del qual el Govern basc ha responsabilitzat l'empresa propietària. El lehendakari va comparèixer a la Diputació Permanent del Parlament basc juntament amb quatre consellers per explicar totes les gestions del seu Govern després del col·lapse de l'abocador.

Aquesta compareixença va coincidir amb l'extinció de l'incendi a la pila de runes que havia provocat nivells de furans i dioxines que podrien ser nocius als municipis propers de Zaldibar, Ermua i Eibar, que sumen 46.000 habitants. Les emanacions de fum per la combustió del material i els gasos emmagatzemats a l'abocador han cessat completament, tot i que segueixen les recomanacions de no fer exercici físic a l'aire lliure ni ventilar les cases a la zona.

Sobre la gestió del seu Govern en aquest succés, Urkullu va recordar que el despreniment es va produir en una empresa i un terreny privats, que l'actuació de l'Administració és «subsidiària», que les responsabilitats en aquesta «tragèdia» les decidiran els tribunals i que el seu gabinet es personarà «a totes les causes».

El lehendakari va reconèixer, però, que el seu Govern ha comès «errors» i ha tingut «actuacions millorables en la forma», però ho va relacionar amb «una circumstància inèdita en la seva dimensió, complexitat tècnica i en la necessitat d'intervenir ràpid».

Crítiques de l'oposició

Després d'escoltar Urkullu, els grups de l'oposició van retreure-li la gestió de la crisi i van denunciar que el Govern basc ha actuat amb «supèrbia» i que a les seves explicacions els hi falta «credibilitat». El PP va anar més enllà i va demanar que el Parlament en la propera legislatura obri una investigació sobre aquest succés.