El reporter Cake Minuesa i el líder de VOX a Girona, Alberto Tarradas, s'han enfrontat aquest dimecres a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en el marc d'una conferència a l'Eurocambra sobre l'ús de les estructures judicials per a la persecució política dels opositors.

A l'esdeveniment, presidit per l'eurodiputat Puigdemont, han assistit entre d'altres el parlamentari d'EH Bildu i advocat basc Julen Arzuaga i l'eurodiputat Pernando Barrena (Bildu).

"Els assassins fan costat a Puigdemont. Què els diria a les víctimes d'ETA?" ha deixat anar el polèmic periodista a l'expresident català abans de l'inici de la conferència, que s'ha desenvolupat sense incidents i en la qual Puigdemont no ha donat el torn de paraula al reporter.

Durant l'esdeveniment Puigdemont ha amonestat Minuesa per intentar interrompre en tres ocasions.

"Respecti les normes d'aquests esdeveniments", li ha demanat l'expresident català.

Al final, el reporter ha protestat per no haver pogut intervenir i ha activat el micròfon de la seva taula per preguntar a Puigdemont: Com se sent amb el suport dels terroristes?".

De la seva banda, el líder de VOX a Girona, que ha acompanyat en tot moment el reporter, ha tret un cartell en el qual es llegia, en anglès "Sense llei no hi ha democràcia", que una de les presents en la conferència li ha pres i ha partit en dos.

A l'esdeveniment hi han assistit així mateix els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

Judicialització de la política

Com a ponents han intervigut tres dels lletrats dels líders independentistes catalans, inclòs Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, Andreu Van den Eynde, del líder d'ERC Oriol Junqueras i Christophe Marchand, lletrat a Bèlgica dels polítics catalans però que se centra en el cas que afecta un altre dels seus clients, l'expresident de l'Equador Rafael Correa.

Tots ells han alertat sobre la coneguda com a "lawfare" (Judicialització de la política).

"A la sala hi ha tres europarlamentaris que estan sent reclamats a Espanya per un delicte de sedició i a Espanya hi ha gent condemnada" per alguna cosa "que en països democràtics ja s'ha acreditat que no és ni tan sols una conducta delictiva", ha denunciat Boye.

El lletrat ha considerat que un "bon paràmetre" per saber si hi ha una judicialització de la política és el fet que un mateix fet "no passi el filtre dels Pirineus" i ha advocat per avançar cap a una legislació penal comuna a nivell de la UE.

Sobre el cas català, Van den Eynde ha denunciat la "violació massiva dels drets humans" i la restricció de drets". Van den Eynde ha admès que no sap "cap a on s'encamina la justícia europea" en els casos catalans, però creu que "Espanya no està anant pel camí dels drets humans". "Per tant, acabarem a Estrasburg eventualment", ha afirmat.

Per videoconferència han participat l'expresident del Perú Ollanta Humala i l'advocada de l'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, Valeska Teixeira.