Les autoritats italianes van confirmar que hi ha 14 persones contagiades pel virus de Wuhan al nord del país i altres 250 estan en observació per comprovar si l'han pogut contraure. Aquests casos se sumen als altres tres ja coneguts, dos turistes xinesos i un italià repatriat de Wuhan, que es troben hospitalitzats a Roma. El conseller de Sanitat de la Llombardia (nord), Giulio Gallera, va comunicar que es va demanar a unes 50.000 persones de tres localitats que no surtin de casa per precaució, mentre que el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, va explicar que hi ha altres dos pacients al Vèneto (nord) als quals se'ls estan realitzant proves i que per ara «no han estat confirmats» com a contagiats. El governador del Vèneto, Luca Zaia, va detallar que aquestes dues persones tenen avançada edat i una d'elles es troba «en estat crític».

Per part seva, les autoritats de Corea de Sud van anunciar que la xifra de casos detectats s'ha doblat fins a arribar als 204, així com van confirmar la mort d'un segon pacient, tot i que el Govern sosté que l'expansió de la malaltia encara és «manejable». El Centre per al Control i la Prevenció de Malalties va actualitzar el balanç de malalts amb cent nous casos en només un dia. La majoria d'ells, en concret 86, corresponen a la ciutat de Daegu, on s'ha detectat un focus d'especial contagi en una església.

Tant Daegu com la veïna localitat de Cheongdo han estat designades «zona de gestió especial» davant el repunt dels contagis. En el cas de la primera d'aquestes ciutats, les autoritats directament han recomanat a la població que romangui a casa en la mesura del possible. A Seül, on s'han registrat set nous casos en les darreres hores, l'Ajuntament ha prohibit les manifestacions al centre de la ciutat.

Tretze evacuats més

Paral·lelament, el Ministeri de Salut de l'Iran va informar que altres tretze persones han estat diagnosticades i que dues d'elles han mort, el que eleva la xifra de morts per aquesta malaltia a quatre a tot el país. A la jornada d'ahir, en què es van celebrar eleccions parlamentàries al país, era notable el nombre de persones que van optar per cobrir-se amb mascaretes a l'hora d'acudir a les urnes. Els nous contagiats són set iranians de la ciutat santa de Qom, quatre de la capital, Teheran, i dos de la província del nord de Gilan, va explicar a Twitter el portaveu Kianush Yahanpur. El portaveu va afegir que la majoria dels nous infectats són residents de Qom o ciutadans que han viatjat recentment a aquesta ciutat.

El primer ministre d'Ucraïna, Alexei Goncharuk, va anunciar que la Guàrdia Nacional reforçarà la seguretat dels 72 evacuats de Wuhan després dels violents incidents protagonitzats dijous a la nit pels veïns quan eren traslladats a un centre mèdic de la regió de Poltava, al centre de país. Aquestes mesures extraordinàries van ser anunciades després que grups de veïns intentessin impedir amb barricades i llançament de pedres el pas dels autobusos que transportaven els evacuats cap al centre mèdic.

Un total de 300 guàrdies nacionals vetllaran per la seguretat dels 72 evacuats, 27 d'ells estrangers, gairebé íntegrament llatinoamericans, que van ser ingressats dijous al centre mèdic de la Guàrdia Nacional Novye Sanzhari.

Millora a la Xina

El subdirector de la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina, Zeng Yixin, va assegurar que la situació general en relació amb el brot «està millorant» i que l'epidèmia es troba «sota control» amb cap cas nou en 14 de les 34 províncies i regions autònomes del país. Zeng va reconèixer, però, que a la província de Hubei, focus de l'epidèmia, i la seva capital, Wuhan, els casos diaris de morts estan encara «a un nivell alt» que s'ha de prendre «seriosament».

Les autoritats de la Xina tenen previst començar a l'abril a provar en humans vacunes creades recentment per fer front al virus de Wuhan, que ha causat 2.236 morts al gegant asiàtic.