El ministre d'Universitats, Manuel Castells, va anunciar que s'està elaborant un estatut de la carrera professional i amb el personal docent i investigador de les universitats, amb el qual es preveu acabar amb figures «inductores de precarietat» com els «falsos professors associats». Aquesta figura es reservarà a la col·laboració docent de professionals que no depenen d'aquest contracte universitari per a la seva vida laboral, va explicar Castells en la seva estrena a la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats.

El ministre, que la setmana que ve acudirà a Barcelona en la seva gira per les universitats públiques espanyoles -anomenada «El ministre escolta»-, va assegurar que complirà el programa que sobre el seu departament apareix en l'acord programàtic del Govern de coalició. Així, reduirà «la precarietat actual el personal docent i investigador, millorant les seves condicions de treball i salari i estabilitzant la seva situació laboral».

També garantirà el dret «subjectiu» a les beques, segons rendes familiars, intentant que la convocatòria d'ajudes es resolgui abans de l'inici de curs i l'estudiantat tingui informació fidedigna sobre la quantia i dates de pagament de les beques. Al mateix temps, s'augmentarà el finançament de les beques amb càrrec als Pressuposts Generals de l'Estat.

Pel que fa a les taxes, el ministre d'Universitats va prometre que es reduiran als nivells previs a l'any 2012, en el marc de la Conferència General de Política Universitària, que ha convocat amb les comunitats autònomes per al proper dilluns.