El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va visibilitzar ahir l'inici del camí cap a una major vinculació amb IU i els comuns en un acte en què va defensar la «unitat i fortalesa» de Unides Podem després de la seva entrada al Govern de coalició amb el PSOE. En tot cas, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau -en una clara advertència a Iglesias-, va instar tots els integrants de Unides Podem a esforçar-se per «sortir de la bombolla» que es genera amb la política institucional, tant als parlaments com al Govern, perquè té una «inèrcia molt forta» i els pot portar a oblidar quina és la seva comesa i a allunyar-se «dels barris i la gent».

El vicepresident segon del Govern es va reunir per primer cop amb la militància i càrrecs públics de Podem, IU i els comuns en una trobada que va servir per exhibir l'aparent cohesió, a un mes de l'assemblea ciutadana en què Iglesias serà reelegit com a secretari general sense oposició interna per la sortida de l'última corrent crítica, Anticapitalistes. «Hi ha Unides Podem per estona», va defensar Iglesias en un acte en el qual el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, va corroborar la seva intenció d'engrandir els llaços entre organitzacions i va arribar a parlar de buscar una «major vinculació». «La unitat és irreversible», va afirmar Garzón.

Fins a la Fundación Diario Madrid es van desplaçar un centenar de càrrecs públics i militants, a més de l'alcaldessa de Barcelona i tots els ministres de l'espai polític Unides Podem a excepció del d'Universitats, Manuel Castells.

«Cal fer moltes reunions»

«És la primera reunió i cal fer moltes més», va afirmar el secretari general de Podem, que va definir Colau com «la prova que es poden canviar les coses des de les institucions», i va assenyalar que Garzón representa la millor tradició democràtica. «Lleialtat, amb lleialtat es paga. Tens i tindràs tot el suport, en els moments fàcils i en els menys fàcils», li va dir Iglesias, unes paraules amb les quals va donar per tancats els desencontres que hi va hagut en el si del grup en els últims mesos.

Iglesias havia anunciat davant la direcció del seu partit la seva voluntat de treballar «al costat de les forces polítiques germanes» per construir un bloc «històric de canvi», i fonts el grup parlamentari també van anunciar la voluntat d'avançar cap a una integració més gran amb els comuns després les eleccions catalanes.

Per part seva, Colau va defensar l'«orgull» d'estar units dins de la diversitat. «Aquesta unió no vol dir homogeneïtzació; som diverses, venim d'una Catalunya mestissa i oberta», va dir l'alcaldessa.

També dels comuns és Jaume Asens, el nou president del grup parlamentari al Congrés, de qui Iglesias va dir que «la seva presència al capdavant del Grup Confederal reforça la seva pluralitat, que és reflex del nostre país, i, sobretot, serà la garantia que el diàleg ocupi el paper central que necessita Espanya i que és imprescindible també de cara a l'èxit de la legislatura».

Iglesias va presentar Unides Podem com la coalició capaç de frenar l'extrema dreta. «Davant les seves mentides, els seus insults i els seus atacs a les que són les bases materials de la democràcia, és clau la fortalesa i la unitat d'aquest espai polític», va afirmar.

Polèmiques resoltes

A més, el vicepresident segon del Govern va reivindicar en aquest acte els èxits de l'Executiu amb el PSOE i la manera en què s'han tancat «certes polèmiques» que, segons el seu parer, ha fet que la imatge d'unitat de l'Executiu «surti encara més reforçada». I li va agrair al president, Pedro Sánchez, que hagi garantit la unitat del Govern. «Crec, sobretot, que podem estar moderadament satisfets amb les iniciatives que hem impulsat en aquests primers compassos del Govern de coalició», va afirmar Iglesias.

Segons va dir, el Consell de Ministres aprovarà dimarts que ve un decret amb mesures per fer front a la problemàtica de camp, contra els baixos preus que reben els agricultors i ramaders pels seus productes. «Passarà així a ser un fet que en poc temps aquest Executiu haurà fet més pel camp que tots els governs de la dreta junts», va afirmar.