El senador Bernie Sanders, candidat de l'ala esquerra del Partit Demòcrata, va derrotar amb claredat els seus rivals per la candidatura presidencial en els caucus de l'estat de Nevada després d'aconseguir un 46,6 per cent de suport, molt per davant del 19,2 per cent de Joe Biden. Per darrere van quedar Pete Buttigieg (15,4 per cent), Elizabeth Warren (10,3 per cent) i Amy Klobuchar (4,5 per cent), segons les dades publicades pel portal Politico, el que deixa Sanders en una posició privilegiada per encarar la resta de la carrera de les primàries després de demostrar la seva capacitat per unir una diversitat de votants.

En particular destaca el suport a Sanders entre els joves i els llatinoamericans, que suposen aproximadament un terç de l'electorat a l'estat. Igualment s'ha imposat en els caucus del centre de la ciutat de Las Vegas, el que demostraria la seva capacitat de sumar sindicalistes.

«A Nevada hem forjat una coalició multigeneracional i multiracial que funciona no només a aquest estat, sinó que arrasarà aquest país», va afirmar Sanders durant un acte amb simpatitzants a San Antonio. La participació a Nevada va ser alta, amb més de 75.000 assistents als caucus en un primer recompte parcial, superant la participació de 2016.

Sanders ja s'havia imposat a les primàries de Nou Hampshire Buttiggieg, la gran sorpresa de la contesa, i a Iowa els dos es van repartir el mateix nombre de delegats per a la convenció demòcrata que escollirà finalment el candidat al juliol. Després dels resultats de Nevada, Sanders està clarament al capdavant en nombre de delegats.

L'aval de les minories

Mentre a Iowa i Nou Hampshire més del 90 per cent de votants són blancs, a Nevada el 30 per cent són llatinoamericans, el 10 per cent són negres i a més té una important comunitat d'origen asiàtic. El 2016 Sanders va sortir derrotat davant Hillary Clinton a les primàries en part per la falta de suport entre les minories.

Ara, un estudi d'Univision apunta que Sanders és la primera opció per als llatinoamericans amb un 33 per cent de suport, davant del 22 per cent de Joe Biden, un suport clau per al Superdimarts del proper 3 de març, quan es decideixen aproximadament un terç de tots els delegats amb Texas i Califòrnia com a protagonistes. A tots dos estats Sanders lidera les enquestes.

L'advertència dels rivals

Des de l'entorn de Buttigieg i del milionari Mike Bloomberg han advertit ja que si el partit no aconsegueix fer un front comú davant de Sanders abans del 3 de març podria aconseguir una xifra «irremontable» de delegats. Buttigieg va avisar obertament que Sanders podria ser un «desastre» a les presidencials. «Sanders creu en una revolució inflexible i ideològica que deixa fora a la majoria dels demòcrates, per no dir la majoria dels nord-americans. Defensa una campanya de combat, divisió i polarització», va afirmar.