La xifra de contagis pel virus de Wuhan continua creixent a Corea de Sud, l'Iran i Itàlia, mentre l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va assegurar que encara que en aquest moment no es pugui parlar de pandèmia, sí «és moment de preparar-se per a ella». Corea de Sud, amb 800 contagiats i vuit morts, és el segon país més afectat després de la Xina, mentre que a l'Iran ja hi ha 12 morts i 64 contagiats; i a Itàlia hi ha comptabilitzats més de 224 infectats i el nombre de morts s'eleva a set.

Pel que fa a Espanya, un metge italià que es troba de turisme al sud de l'illa de Tenerife va donar positiu pel virus després de realitzar-li les proves corresponents al laboratori de microbiologia de l'Hospital Universitari Nuestra Señora de Candelaria. El turista, un metge procedent de la zona afectada d'Itàlia pel virus, va començar a trobar-se malament i va anar a la Clínica Quirón del sud de Tenerife, on està hospitalitzat i aïllat després d'haver donat positiu en les proves realitzades.

Les xifres de contagis fora de la Xina, país que registra ja 77.150 afectats i 2.592 morts, són encara baixes però preocupen l'OMS, que va anunciar que enviarà missions científiques a Itàlia i l'Iran amb la intenció d'ajudar les seves autoritats a posar en marxa les mesures de contenció necessàries. Fa dues setmanes que una missió de l'OMS va arribar a la Xina per estudiar l'epidèmia i avaluar les mesures preses pel gegant asiàtic.

El cap de la missió, l'epidemiòleg canadenc Bruce Aylward, va donar una valoració positiva de l'actuació: «No hi ha dubtes que l'actitud de la Xina davant la ràpida propagació d'aquest nou patogen respiratori ha canviat el rumb del que era, i segueix sent, una epidèmia que s'expandia ràpidament i que era mortal». «Són probablement les mesures de contenció de malaltia més ambicioses, àgils i agressives de la història», va afegir.

Aylward va intentar dissipar els dubtes sobre la fiabilitat de les dades oficials ofertes per la Xina: «Sobre el terreny hi ha moltes estadístiques i dades que donen suport a la baixada de nous casos. Estan caient, i estan caient per les accions que s'han dut a terme».

Onze comunitats en quarantena

A Itàlia, des de diumenge hi ha en quarantena onze comunitats, deu a Llombardia i una al Vèneto, quelcom que afecta prop de 50.000 persones. És l'anomenada «zona vermella» d'Itàlia, on s'han produït els dos brots de contagi i a la qual han arribat centenars d'agents de les forces de l'ordre per vigilar les vies d'accés. La violació d'aquest decret suposaria multes i fins a tres mesos de presó.

Mentrestant, l'Iran va quedar aïllat en decidir els seus veïns tancar les fronteres per la por a la propagació de la malaltia. Turquia, Pakistan, Afganistan, l'Iraq i Armènia han tancat les fronteres terrestres amb l'Iran, mentre que altres països de la regió com Kuwait, Oman, Jordània i Aràbia Saudita han pres mesures per impedir l'arribada de persones procedents de la República Islàmica.

Mesures de precaució

A Itàlia han quedat suspeses totes les fires, esdeveniments, manifestacions culturals i esportives i els museus, escoles i universitats de les regions de Piemont, Llombardia, Vèneto i Emília Romanya romanen tancats. S'ha suspès fins i tot el carnaval de Venècia i algunes desfilades de la setmana de la moda de Milà s'han celebrat a porta tancada.