El pacient diagnosticat pel virus de Wuhan a Sevilla s'ha convertit en el primer cas de contagi a territori espanyol després de conèixer-se que el malalt, un home de 62 anys, no ha viatjat a cap país de risc com la Xina o Itàlia. La Conselleria andalusa de Salut encara desconeix com va contraure la malaltia el pacient, que està ingressat des de fa sis dies a l'hospital Virgen del Rocío de Sevilla i està sotmès a aïllament, alhora que s'està investigant l'entorn de l'afectat. El pacient va ingressar al centre sanitari amb un quadre de pneumònia i evoluciona favorablement.

Els casos positius pel virus de Wuhan a Espanya s'eleven a onze, després que ahir es confirmessin, a més del cas de Sevilla, un a Madrid, un a Barcelona i un altre a La Gomera, que se sumen als set diagnosticats des de dilluns, tots procedents d'Itàlia excepte el cas sevillà. Des de dilluns, Sanitat ha fixat en moderat el nivell de risc de contagi amb l'expansió de la malaltoa pel nord d'Itàlia, encara que el director del Centre d'Alertes i Emergències de el Ministeri de Sanitat va assegurar que, en general, el risc de transmissió és baix.

D'aquesta manera, si bé està fixat el risc en moderat, no a tot el país és igual, ja que augmenta a les zones específiques on han identificat positius, mentre que és baix allà on no hi ha cap cas comptabilitzat. Fins al moment, el major nombre de contagis s'ha donat a Tenerife, on hi ha quatre persones hospitalitzades -un metge que va donar positiu dilluns, la seva dona, i dos amics de la parella-, tots ells italians allotjats en un hotel, que es troba en aïllament.

Responsables de Sanitat del Govern canari es plantegen que 106 persones -dels 723 hostes- abandonin aviat l'allotjament hoteler perquè van arribar dilluns passat, de manera que no han tingut contacte amb els afectats.

Nou contagi a Catalunya

A Catalunya hi ha dues persones ingressades després de donar positiu: una dona de 36 anys de nacionalitat italiana però resident a Barcelona i que va viatjar aquest mes a al nord d'Itàlia, cas conegut dimarts; i un jove de 22 anys que també va estar a Itàlia i el positiu del qual es va confirmar ahir. En aquest sentit, el Departament de Salut preveu un «cert degoteig» de casos positius importats durant els propers deu o dotze dies, però el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va assenyalar que això no els preocupa de moment.

A Madrid es van notificar els contagis de dos joves, l'últim d'ells ahir, que també van viatjar recentment a Itàlia i tots dos han estat ingressats a l'hospital Carlos III, mentre que a Vila-real un jove rep tractament hospitalari des de dimarts, després de tornar de Milà. També ahir es va confirmar el primer cas a Andalusia, una persona que ja es troba ingressada a l'hospital Virgen del Rocío de Sevilla.

Per altra banda, va quedar descartat que quatre persones que van ser ateses dimarts a l'hospital de Figueres després que hi acudissin per por de tenir el virus estiguin infectades. Entre aquestes hi havia dos alumnes d'un institut de Figueres. Els escolars van arribar fa pocs dies d'Itàlia, on van fer un recorregut per diverses ciutats. Les altres dues persones que van anar a l'hospital comarcal són un home que havia viatjat a Singapur i una dona italiana que acabava de tornar del seu país feia uns dies.

Sense símptomes

Fonts del centre sanitari van assegurar que cap dels casos presentava els símptomes i que ni se'ls va arribar a fer les proves, perquè ja es va poder descartar que tinguessin la malaltia. Després de tenir els pacients en observació durant unes hores, van poder tornar a casa seva.