El funcionament de l'economia globalitzada s'està veient amenaçat per l'epidèmia, que està provocant mesures de contenció que danyen l'activitat productiva. La situació es reflecteix cada dia a les borses. Ahir les turbulències van ser menors que en les jornades en què el virus va començar a expandir-se fora de la Xina, però Àsia ha seguit en pèrdues: Tòquio va baixar un 0,79%; Hong Kong, un 0,73%; Xangai, un 0,78% i Seül, un 1,28%.

A la Xina, les quarentenes imposades per evitar el contagi i la reacció espontània de la població en general, que renuncia a viatges o sortides, tenen el doble efecte de reduir el consum intern i alterar la cadena global de producció.

L'agència de qualificació Moody's va comunicar, per exemple, que preveu que les vendes mundials de cotxes caiguin aquest any un 2,5% pel virus, en gran part a causa d'un descens del 2,9% al gegant asiàtic. A més de com pot afectar el replegament d'un mercat de la importància del gegant asiàtic, el virus afecta l'economia global pel pes de el sector manufacturer xinès.

«El que més pot afectar l'economia és que les persones no poden treballar», va explicar l'economista en cap de l'organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, Laurence Boone, en referència als tancaments de fàbriques a la Xina per les quarantenes.

Cop al sector tèxtil

El sector tèxtil és el més dependent dels subministraments de la Xina, ja que el 3,47% dels materials i components intermedis que necessita per elaborar els seus productes procedeixen d'aquest país, el que explica que la crisi del virus de Wuhan hagi forçat algunes firmes a assumir retards en la seva producció.

Mentrestant, l'aerolínia holandesa KLM va anunciar un paquet de mesures «dràstiques» per a la reducció de despeses, que obliguen a aturar projectes i ajustar horaris del personal de vol, a causa dels efectes de la crisi del virus en la seva activitat comercial. Una decisió semblant ha pres Lufthansa, que ha cancel·lat els seus vols a la Xina fins a finals de març per la malaltia i que va a interrompre les noves contractacions de personal per aquest motiu.