La xifra de morts a Itàlia a causa del virus de Wuhan es va elevar a 11, mentre que el nombre de contagiats es va situar en 322 persones, gairebé 40 més que en l'últim balanç. Els morts van passar de set a onze en només 24 hores, després de les quatre víctimes d'ahir, totes ancianes, segons l'últim balanç de la Protecció Civil italiana. Es tracta de dos homes de 84 i 91 anys i una dona de 83, tots de la regió de la Llombardia (nord), i una altra dona de 76 anys afectada d'una greu malaltia, per la qual romania hospitalitzada a Treviso, a la regió de Vèneto (nord).

Els contagiats van augmentar fins als 322, la major part d'ells, 240, al focus principal del virus a Itàlia, la regió de la Llombardia, de la mateixa forma que els tres últims morts. Per darrere hi ha les regions del Vèneto (43), Emília-Romanya (26), Piemont (3), Laci (3), Sicília (3), Toscana (2), Ligúria (1) i Alt Adige (1). Dels infectats, els pacients hospitalitzats amb símptomes són 114, 35 romanen a cures intensives, 162 es troben aïllats als seus propis domicilis i una ja s'ha curat.

La malaltia arriba a Palerm

Una de les novetats d'aquesta jornada, a més del primer cas a Ligúria (nord-oest), és que el virus, que havia afectat prevalentment les regions del nord, va arribar al sud, en concret a la ciutat siciliana de Palerm. Els tres contagiats a Sicília són una dona de Bèrgam, a Llombardia, que es trobava de viatge i presenta bones condicions de salut, encara que té febre, i dues persones que l'acompanyaven en un grup turístic.

El conseller de Salut de la regió de la Llombardia, Giulio Gallera, va confirmar aquestes dades, però va afegir que cal esperar per saber en quina mesura la malaltia ha causat morts, quelcom que està sent estudiat per l'Institut Superior de Sanitat (ISS). Això és perquè les víctimes d'aquest patogen a Itàlia eren persones d'avançada edat amb altres malalties.

Reunió a Roma

El Govern italià va demanar confiança a la resta d'Estats del món perquè no restringeixin les arribades de turistes o visitants nacionals, després que alguns països tallessin el trànsit aeri amb Itàlia. Amb aquest objectiu, el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, es va reunir a Roma amb la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides, i amb els seus homòlegs dels països confinants, Àustria, França, Eslovènia i Suïssa, a més de Croàcia i Alemanya.

En el cas de l'Iran, la xifra de morts s'ha elevat a 15, la xifra més alta fora de la Xina, i resulta tristament irònic que un dels que s'han declarats portadors d'aquesta malaltia sigui precisament el viceministre de Sanitat, Iraj Harirchi. També està contagiat el diputat reformista Mahmud Sadeqí, qui va assegurar en un vídeo que té «poques esperances» de sobreviure. El coronavirus ha causat ja la mort de al menys 15 persones a l'Iran, la xifra més alta fora de la Xina.