El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va recordar ahir que el virus de Wuhan (no ha de ser comparat amb una grip comuna, però va admetre que les mesures de prevenció per evitar el contagi són similars. «Cap país ha d'assumir que no tindrà casos», va destacar el màxim responsable de l'OMS, que va demanar «actuar agressivament, perquè així es pot contenir el virus i salvar vides».

Tedros va afegir que «si em demanessin suggeriments per prevenir aquest virus donaria consells similars que en una grip: rentar-se les mans freqüentment, no tocar-se la cara amb les mans... En absència d'una vacuna, i encara que científicament no sigui igual a la grip, els principis bàsics de prevenció són els mateixos». Paral·lelament, el director general de l'OMS per a Prevenció d'Emergències, Mike Ryan, va afegir com una altra mesura bàsica el fet de tapar-se amb el braç en estossegar i esternudar, no amb la mà, mentre que la epidemiòloga Maria Van Kerkhove, que va formar part de la recent missió de l'organisme a la Xina, va reduir la importància d'usar mascareta. «Recomanem portar mascareta als que estan malalts, per evitar contagiar altres, no la resta per protegir-se d'un contagi», va aclarir l'experta de l'OMS.

Tedros va destacar que els nous casos registrats fora de la Xina han superat els diagnosticats dins del país per dos dies consecutius, i que en les darreres hores hi ha hagut set noves nacions afectades (Brasil, Geòrgia, Grècia, Macedònia del Nord, Noruega, Pakistan i Romania), elevant a 44 el total. «Reiterem que no és un moment de tenir por, sinó d'actuar i prevenir les infeccions», va concloure.

Hospitalitzats a Espanya

Pel que fa a Espanya, fins ahir 23 persones estaven hospitalitzades en haver donat positiu, una d'elles molt greu, un home de 77 anys que està ingressat a la unitat de cures intensives de l'Hospital de Torrejón (Madrid). D'aquests casos, tres s'han contagiat localment, i la resta són importats. Els últims notificats van ser dues persones a Castella i Lleó, els primers pacients a aquesta autonomia, i sis nous a la Comunitat Valenciana, entre ells un periodista que va viatjar a Itàlia per informar sobre el partit entre l'Atalanta i el València. Els altres 15 casos confirmats fins ara són: quatre a Tenerife, un a La Gomera, tres a Catalunya, dos a la Comunitat Valenciana, quatre a la Comunitat de Madrid i un a Sevilla. Sanitat manté l'actual escenari de contenció perquè a priori no hi ha transmissió comunitària descontrolada ni entrades massives de casos importats.

Disset morts a Itàlia

Pel que fa a Itàlia, disset persones han mort per la malaltia, que afecta especialment el nord de país, i el nombre de contagiats ascendeix a 650, va explicar el cap de la Protecció Civil, Angelo Borrelli. L'expert va afegir que tres pacients a Llombardia (nord), la regió més colpejada, han rebut l'alta perquè s'han curat, de manera que les persones que s'han recuperat ja d'aquesta malaltia ascendeixen a les 43 a tot el país. El cap de Protecció Civil també va descartar que sigui crítica la situació en els onze municipis afectats de la Llombardia i Vèneto, els de l'anomenada «zona vermella», i va fer una crida a la calma perquè la majoria dels infectats es troben en aïllament domiciliari, sense necessitat d'ingressar en un hospital.

La Meca, tancada

Per altra banda, la vicepresidenta per a Assumptes de la Dona i de la Família de l'Iran, Masumeh Ebtekar, està contagiada i roman en quarantena a casa, sumant-se així a altres autoritats del país han contret la malaltia. L'Aràbia Saudita va decidir suspendre temporalment l'entrada als pelegrins que visiten la mesquita del profeta Mahoma i els llocs sagrats de l'Islam a La Meca i Medina, així com a turistes de països afectats pel virus.