El nou virus de Wuhan només fa dos mesos que és «oficialment» entre els humans després que hagi saltat des de la cadena animal, de manera que les certeses sobre com és i com es comportarà en un cos humà són, encara, molt limitades. Una de les hipòtesi sobre les quals treballen els experts és com es comportarà amb el canvi d'estació i si la seva transmissió decaurà amb l'arribada del bon temps com ho fa, per exemple, la grip. Així ho explica el catedràtic de Microbiologia de la Universitat de València David Navarro, que assegura que hi ha un altre tipus de coronavirus que són «raonablement estacionals» i, si aquest nou microorganisme imités aquest comportament, «seria possible pensar que pot ser estacional» i decaure amb el canvi de temperatures. Tot i això, per a Navarro no hi ha certeses i també hi ha altres virus d'aquestes característiques als quals el canvi d'estació afecta menys en la seva transmissibilitat. «Aquí tenim els virus que provoquen el refredat comú. En època de fred els tenim amb més freqüència però en altres èpoques també circulen, encara que de forma més esporàdica. D'aquí que per ara només podem dir que és probable però no podem assegurar-ho», explica.

Capacitat de mutar

I és que, per ara, el coneixement del virus de Wuhan és encara limitat. Una altra de les preguntes dels microbiòlegs i infectòlegs pel que fa al comportament del nou microorganisme és sobre la seva mutagenicitat, és a dir, la capacitat que té el virus de mutar per adaptar-se. Comparat amb el virus de la grip -que totes les temporades muta i obliga a adaptar a contrarellotge la vacunació- «sembla que té menys capacitat mutagènica, la qual cosa és relativament bona, tot i que tampoc hi ha certeses totals», conclou.

D'altra banda, un estudi d'investigadors xinesos suggereix que hi ha un risc de transmissió de la malaltia a través de les llàgrimes i secrecions conjuntivals, de manera que el tracte respiratori podria no ser l'única manera de propagar aquest virus. Aquest equip d'investigació, del Primer Hospital Afiliat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Zhejiang, va dur a terme un estudi en mostres recollides de 30 pacients als quals se'ls va confirmar la infecció entre el 26 de gener i el 9 de febrer. Entre elles, dues mostres de llàgrimes i secrecions conjuntivals obtingudes d'un pacient amb conjuntivitis van resultar positives per al virus, mentre que 58 mostres d'altres pacients van mostrar resultats negatius.

Shen Ye, sotsdirector de l'hospital, va explicar que a través del tractament antiviral la conjuntivitis del pacient ha millorat amb resultats negatius en els ulls. Així, l'estudi apunta que hi ha un risc de transmissió del virus a través dels ulls, i també recorda al personal mèdic que ha d'usar ulleres, a més de màscares, en examinar els casos sospitosos.

Protocols de les empreses

En un altre ordre de coses, les grans empreses espanyoles treballen ja en els seus propis protocols d'actuació davant l'arribada de la malaltia, que inclouen la restricció al màxim dels viatges a l'estranger, especialment als països més afectats, i la difusió entre els seus treballadors de recomanacions de prevenció.