Turquia va reaccionar amb una doble estratègia al dur cop patit amb la mort dijous de 33 soldats a Síria com a conseqüència d'un bombardeig del règim de Damasc amb el suport de Rússia. D'una banda, es va afanyar a demanar ajuda als seus socis de l'OTAN i de l'altra va insinuar que ja no pot contenir els refugiats que vulguin anar a Europa. La de dijous va ser la pèrdua més important patida per Turquia en un sol dia des que va començar a intervenir militarment a Síria l'any 2016.

Els països de l'OTAN van mostrar la seva solidaritat amb Turquia i van expressar els seus condols, tot i que no van anunciar noves mesures de suport a la seguretat d'Ankara. El Consell de l'Atlàntic Nord, el màxim òrgan de presa de decisions de l'OTAN, es va reunir amb urgència després d'invocar Turquia l'article 4 del tractat fundacional de l'Aliança, segons el qual un aliat pot sol·licitar consultes si veu amenaçada la seva integritat territorial, la seva independència política o la seva seguretat. En tot cas, la principal conclusió de la trobada, en què van estar representats els 29 Estats membres per mitjà dels seus ambaixadors, va ser una nova crida a la contenció a Rússia i al president sirià, Bashar Al-Assad.

Per part seva, el Kremlin prepara una cimera entre els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. El portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, va afirmar que «estudiem la possibilitat de celebrar la reunió d'alt nivell a Moscou el 5 o el 6 de març».