El president nord-americà, Donald Trump, va anunciar que els viatgers procedents de «certs països d’alt risc» pel coronavirus seran sotmesos a controls en embarcar i en arribar als EUA, una mesura que podria afectar els que viatgen des de parts d’Europa i Corea de Sud. Trump no va donar més detalls, però la Casa Blanca està «en converses amb països ­europeus i amb Corea de Sud» per implementar properament aquests controls, va explicar la portaveu del vicepresident nord-americà, Mike Pence, encarregat per Trump per encapçalar la resposta del seu Govern al virus.

D’altra banda, Itàlia registra ja 34 morts, cinc més que l’anunciat en l’últim balanç, i 1.577 contagiats, 528 més, va informar el cap de Protecció Civil, Angelo Borrelli. El cap de Protecció Civil va assegurar que, dels malalts, la meitat estan en aïllament domiciliari perquè o no tenen símptomes o són molt lleus, mentre que el 41% estan hospitalitzats i només 140 malalts estan rebent cures intensives, l’equivalent al 9% dels pacients totals.

Paral·lelament, la xifra de casos confirmats de coronavirus a Alemanya es va disparar fins als 129, davant dels 66 que s’havien comptabilitzat fins dissabte. Els contagis, majoritàriament lleus o asimptomàtics, s’han detectat a nou dels 16 estats federats del país, va informar l’Institut Robert Koch, competent en la matèria.

D’altra banda, altres onze persones van morir per coronavirus a l’Iran, on el balanç global és de 54 morts d’entre 978 contagiats, i les autoritats estan implementant més restriccions per evitar la propagació de la malaltia. El portaveu del Ministeri de Salut, Kianush Yahanpur, va explicar que en les ­darreres hores s’havien confirmat 385 nous contagis, el major augment des que es van començar a comptabilitzar aquestes dades.

Corea del Sud va anunciar que ha confirmat 586 casos més de la malaltia, la qual cosa ha augmentat fins a 3.736 el nombre total de contagis detectats al seu territori, on han mort 18 persones. Dels nous casos comptabilitzats ahir, 469 se situen a la ciutat de Daegu, a uns 300 quilòmetres al sud-est de Seül, i 67 a la província veïna de Gyeongsang del Nord, àrees on es concentren la majoria de les infeccions.

La Xina no vol importar casos

En un altre ordre de coses, la prioritat del Govern xinès, el país on es va originar l’epidèmia, és ara «protegir-se contra la importació» de contagis des d’altres països, després de quatre dies consecutius amb més nous casos del coronavirus detectats fora del país que a la Xina. Les autoritats van assegurar que Pequín «seguirà de prop la situació internacional de l’epidèmia».