Un jove va morir en rebre trets mentre intentava creuar des de Turquia a Grècia per la zona del riu Evros, a un centenar de quilòmetres al sud de la ciutat turca d'Edirne. La víctima va ser traslladada a l'hospital públic d'Enez, a la desembocadura del riu Evros. Una treballadora del centre va afirmar que havien presenciat l'ingrés d'un refugiat mort al dipòsit de l'hospital. «Vam veure que el van portar aquí, va estar una estona al dipòsit, probablement després se'l van endur», va explicar l'empleada. A més, un nen va morir en bolcar una embarcació al mar.

Entre Edirne i Enez, el riu Evros recorre 120 quilòmetres de sotaboscos, llacunes i aiguamolls que formen la frontera natural entre Grècia i Turquia, per la qual passejaven ahir milers de refugiats i migrants amb l'esperança d'accedir per algun lloc al territori de la UE. El més recent moviment migratori va començar divendres al pas fronterer de Pazarkule, a la mateixa Edirne, on encara acampen milers de sirians, iraquians, afganesos i pakistanesos davant la tanca fronterera, malgrat les reiterades càrregues de la policia grega, que intervé amb gas lacrimogen.

Però altres milers s'han dispersat per nombrosos municipis fronterers del sud amb l'esperança, sempre frustrada, de trobar una zona menys vigilada per on passar a Grècia sense ser detectats. La mateixa policia turca alimenta aquestes il·lusions, segons desenes de testimonis, i cotxes policials moltes vegades acompanyen els autobusos d'empreses privades aparentment llogats per les autoritats turques per a això.

Sense menjar i amb fred

Fins i tot els que ja estan farts de passar dies i nits a la intempèrie, gairebé sense menjar i amb les baixes temperatures pròpies de l'hivern, es veuen comminats a fer nous intents en algun punt del riu Evros en lloc de tornar a les ciutats turques on s'han construït una modesta existència en els últims anys.

Per les xarxes socials en àrab continua circulant el rumor que va iniciar el moviment migratori divendres de matinada i que prometia una «frontera oberta», interpretant així l'avís del Govern turc que ja no faria res per retenir els refugiats. Continuen arribant autobusos des d'Istanbul i a les xarxes socials fins i tot s'organitzen combois des de ciutats tan llunyanes com Kayseri, a Anatòlia central.

Grècia ha suspès durant un mes el dret dels refugiats a sol·licitar asil, incomplint la legislació internacional, i ha anunciat maniobres militars amb foc real al voltant de l'illa de Lesbos per dificultar l'arribada de migrants. «El tractament de Grècia cap als refugiats a les seves fronteres i a l'Egeu, així com la seva negativa a complir amb la protecció temporal per sirians és una declaració de ­guerra als propis valors d'Europa», va tuitejar el director de comunicació de la Presidència turca, Fahrettin Altun.

S'espera que el primer ministre grec, el conservador Kyriakos Mitsotakis, visiti avui la zona fronterera acompanyat pel president del Consell Europeu, Charles Michel. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, per la seva banda, va assegurar que l'onada migratòria està molt lluny d'acabar. «Des que vam obrir les nostres fronteres hi ha centenars de milers de persones que es dirigeixen a Europa. D'aquí a poc, el seu nombre es comptarà per milions», va advertir el mandatari.

Incident al mar

La batalla política s'ha estès als mitjans i xarxes socials. La premsa grega va divulgar un vídeo, gravat per la seva Guàrdia Costanera, que aparentment mostra una embarcació turca escortant una llanxa inflable carregada d'immigrants irregulars. Els agents creuen que es tracta de la mateixa zòdiac els 48 passatgers de la qual van bolcar voluntàriament un cop es trobaven en aigües gregues, seguint les recomanacions dels contrabandistes, per forçar el seu rescat. En aquesta acció va morir un nen.