03 de març de 2020
03.03.2020

El Govern porta el 'només sí és sí' al Codi Penal

El ministeri d'Igualtat d'Irene Montero ha donat llum verda a l'avantprojecte de llei de llibertat sexual després d'un conflicte amb el PSOE

03.03.2020 | 15:18
Concentració de rebuig a una violació a Blanes.

 El Consell de Ministres ha donat llum verda a l'avantprojecte de Llei Orgànica de Garantia Integral de la llibertat sexual impulsada pel Ministeri d'Igualtat liderat per Irene Montero i que planteja una reforma del Codi Penal per eliminar la diferència entre abús i agressió sexual. La proposta posa al centre dels delictes sexuals el consentiment exprés de la víctima perquè no sigui necessària l'existència de violència o intimidació perquè sigui considerat una agressió.

"Cada dia veiem com es nega l'existència mateixa de la violència de gènere i es menysprea col·lectius que combaten aquesta xacra", ha assenyalat la portaveu de Govern, María Jesús Montero, després d'anunciar l'aprovació de l'avantprojecte, en vigílies de la celebració del 8M, Dia Internacional de la Dona.

L'avantprojecte assumeix el conegut 'només si és sí', una reivindicació que es va evidenciar després de la polèmica primera sentència del cas de La Manada, que va condemnar els cinc acusats per un delicte d'abús per una violació múltiple d'una jove durant els Sanfermines de 2016 --si bé posteriorment el Tribunal Suprem va elevar les penes en sentenciar que va ser una violació--.

"S'entén que no hi ha consentiment quan la víctima no hagi manifestat lliurement per actes exteriors concloents i inequívocs, d'acord amb les circumstàncies concurrents, la seva voluntat expressa de participar en l'acte", es recull en el text, segons han informat fonts d'Igualtat.

D'acord amb la proposta d'Igualtat, es castigarà amb la pena de presó d'1 a 4 anys qualsevol comportament sexual "que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment", i inclou com a delicte lleu l'anomenat 'assetjament de carrer'. Les condemnes per violacions aniran des dels 4 als 10 anys, encara que es poden elevar a 12 si concorre una circumstància agreujant i a 15 si concorren dos o més.

Des d'Igualtat apunten que s'afegeixen "millores" en altres delictes contemplats en el Conveni d'Istanbul, com és el cas del delicte d'assetjament sexual, amb penes de 3 a 7 mesos o multa, de 6 a 12 mesos, i màxim 24 en els casos més greus. També s'inclou com a delicte lleu el conegut com assetjament de carrer, amb pena de localització permanent i treballats comunitaris fins a un mes, o bé, multa.

La proposta de Govern va rebre aquest dimarts una primera ratificació, si bé la seva aprovació definitiva trigarà previsiblement "mesos", segons assenyalen fonts d'Igualtat. L'avantprojecte ara s'ha de remetre als òrgans consultius per a la seva avaluació i, posteriorment, la norma ha de tornar a ser aprovada com a projecte de Llei en Consell de Ministres i arribar a Congrés per a la seva tramitació parlamentària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook