La sorprenent resurrecció de l'exvicepresident Joe Biden en el superdimarts dels EUA, després d'haver estat pràcticament acabat electoralment, i la retirada de l'exalcalde de Nova York Michael Bloomberg reivindiquen el pes del centrisme al Partit Demòcrata davant la «revolució» promesa pel senador progressista Bernie Sanders, i vaticina una dura batalla prèvia a la convenció de juliol. Els resultats de la jornada del superdimarts, en què s'escollia un terç dels suports per a la nominació demòcrata, van anar caient a poc a poc de la banda de Biden: Carolina de Nord, Massachusetts, Virginia, Minnesota, Tennessee, Arkansas, Alabama, Oklahoma, Maine i, finalment, Texas.

Sanders, per la seva banda, registrava menys triomfs: Colorado, Utah, Vermont i Califòrnia, la joia de la corona a la cita electoral que als Estats Units marca un abans i un després en el procés de primàries. Però més que la victòria en els estats, la clau està en el marge de cara a l'obtenció dels delegats que elegiran el nominat a la convenció de Milwaukee de juliol. De moment, i mentre se segueixen comptant els últims vots, Biden surt reforçat amb 453 delegats davant dels 382 de Sanders.

A més, la ressaca electoral va portar l'anunci de l'abandonament de Michael Bloomberg, el multimilionari exalcalde de Nova York, qui únicament va guanyar al territori d'ultramar de Samoa Americana i que va expressar el seu suport a Biden, reforçant així l'ala moderada dels demòcrates. «Fa tres mesos, vaig entrar a la carrera presidencial per derrotar Donald Trump. Avui, deixo la carrera per la mateixa raó; per derrotar Donald Trump», va assegurar Bloomberg, que s'ha gastat més de 500 milions de dòlars en la campanya electoral.

Por al socialisme

La por al socialisme de Bernie Sanders, amb les seves propostes de sanitat i educació pública, així com el seu escàs èxit entre els votants afroamericans del sud i est dels EUA, han jugat en contra del senador. Prova d'això és el fort repunt de la Borsa de Wall Street, amb una pujada a mitja jornada de més del 2% al Dow Jones d'Industrials, ajudada pel bon comportament de les empreses sanitàries.

L'atenció passa ara a la senadora Elizabeth Warren, representant també de l'ala d'esquerres dels demòcrates i qui va registrar un pobre resultat en el superdimarts, de manera que podria retirar-se de la contesa i deixar sols Sanders i Biden.