09 de març de 2020
09.03.2020

Sanitat manté la «fase de contenció» tot i els 7 morts més en 24 hores

El director del Centre de Coordinació d'Alertes diu que l'increment del 20% dels contagiats no vol dir que la situació estigui «descontrolada» El Govern estudia mesures extraordinàries relacionades amb el transport de viatgers

08.03.2020 | 23:57

Illa va explicar que els esforços s'estan concentrant a Madrid, País Basc i La Rioja, on es registren més casos i va avançar que s'extremarà el seguiment i la coordinació entre els ministeris i les comunitats amb reunions setmanals i videoconferències, per tenir «informació de primera mà».

Després de la roda de premsa en què va comparèixer el ministre i el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, les conselleries de Sanitat de Madrid, País Basc i Aragó van confirmar l'existència dels morts als seus territoris. A la Comunitat de Madrid, una de les víctimes va ser un home de 77 anys, ingressat de pneumònia a l'UCI de l'hospital de Torrejón, un dels primers casos de coronavirus no importat. Els altres dos morts en aquesta autonomia es corresponen amb un home de 88 anys que es trobava ingressat a l'hospital del Sud-est d'Arganda del Rey i un altre home, de 73 anys, que va perdre la vida a la Fundació Jiménez Díaz, a Madrid.


Tres morts al País Basc

Al País Basc, tres dones de 99, 88 i 87 anys han mort en les últimes hores. Dues d'elles, les de 99 i 88 anys, estaven ingressades en un hospital d'Àlaba en una zona d'aïllament i la tercera internada, també en aïllament, es trobava en un centre hospitalari de Biscaia. Totes amb malalties prèvies, de la mateixa forma que la resta de morts.

A Saragossa, un home de 85 anys va perdre la vida al matí per coronavirus a l'Hospital Clínic Lozano Blesa de la capital aragonesa. En aquesta autonomia es van registrar deu nous casos de la malaltia, la majoria a residències de gent gran.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes va destacar que malgrat l'increment de casos en un 20 per cent la situació a Espanya «no està descontrolada ni moltíssim menys», ja que els principals focus són casos coneguts previs i localitzats en aquestes zones.

En tot cas, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana avalua la possibilitat de posar en marxa noves mesures extraordinàries relacionades amb el transport de viatgers i orientades a contenir els contagis, segons va explicar el ministre José Luis Ábalos.

«Com saben, ja hem posat en marxa algunes iniciatives i abans del proper Consell de Ministres avaluarem mesures extraordinàries que estiguin relacionades amb el transport», va explicar Ábalos. «Ja hem donat algunes indicacions perquè es realitzin els mínims desplaçaments possibles a les zones afectades i veurem si adoptem alguna altra mesura, sempre amb criteris de proporcionalitat i d'acord amb la situació actual», va explicar el ministre, que no va donar més detalls.

D'altra banda, la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat va remetre una instrucció a totes les residències de la Comunitat de Madrid, públiques i privades, «per disminuir el risc d'infecció entre les persones que resideixen a centres de gent gran», va informar la Conselleria en un comunicat. Segons la instrucció, signada per la directora general de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, es limiten les visites als residents a les «estrictament necessàries» i «no es permetran visites de persones amb simptomatologia respiratòria, com tos o dificultat respiratòria».


Visites amb mascaretes

En el cas de «visites ineludibles», el visitant «farà servir mascareta quirúrgica». Per completar les mesures de precaució dictades en aquesta norma, Salut Pública també va ordenar «retirar de l'activitat amb aquests pacients a professionals que presentin simptomatologia respiratòria».

Per part seva, l'alcaldessa de Haro, Laura Rivado, va voler traslladar un missatge de «calma» i va transmetre a la ciutadania «tranquil·litat» perquè «s'estan prenent totes les mesures necessàries per a solucionar de forma positiva aquesta situació que es viu a la nostra localitat»

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook