La Mesa del Congrés, sobre la base del criteri dels lletrats, va rebutjar ahir tramitar dues peticions de crear una comissió d'investigació sobre suposats comptes i donacions atribuïdes al rei Joan Carles I. Això sí, en la votació s'han dividit els dos socis del Govern de coalició: Unides Podem ha donat suport a les iniciatives, mentre que el PSOE ha donat suport a la inadmissió juntament amb PP i Vox.

En la reunió d'ahir, la Mesa va estudiar les propostes, presentades arran de conèixer-se que la Fiscalia suïssa investiga una suposada donació de 100 milions de Joan Carles I a la seva amiga Corinna Larsen, uns diners presumptament vinculats amb comissions de l'Aràbia Saudita. Aquesta donació s'hauria fet el 2012, quan encara era cap d'Estat.

Suïssa i paradisos fiscals

Una de les peticions va ser registrada per Esquerra Republicana (ERC) i el Grup Plural que comparteixen Junts, Compromís, Més País i el Bloc Nacionalista Galego (BNG). L'objectiu era investigar els presumptes comptes irregulars de Joan Carles I a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de tercers, així com determinar les consegüents responsabilitats «civils, ètiques i polítiques» de l'excap de l'Estat.

L'altra va ser promoguda per Unides Podem i en el text es parla de la «presumpta comissió de possibles delictes de blanqueig de capitals» i s'indica que «no resulta descartable que els mateixos s'estiguin executant actualment o s'haguessin executat amb posterioritat» a l'abdicació del rei emèrit, que va tenir lloc al juny de 2014, moment, subratllen, «en el qual va deixar de ser inviolable conforme a l'article 56.3 CE». Com en iniciatives similars, els lletrats van redactar un informe en contra de l'admissió a tràmit de les peticions reiterant els antecedents i la interpretació que fa el Tribunal Constitucional sobre la posició de la Prefectura de l'Estat, segons van informar a Europa Press fonts parlamentàries. La presentació d'aquesta iniciativa ja va aprofundir en les diferències entre PSOE i Unides Podem. Els socialistes es van desmarcar de la petició i van recordar que els lletrats sempre s'han oposat a qualificar iniciatives de control de la corona. «És simplement llegir-se la Constitució i saber que el Rei és inviolable», va resumir la portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra.

«Totes les vies jurídiques»

El secretari primer del Congrés i diputat d'En Comú, Gerardo Pisarello, va avisar que estan estudiant «totes les vies jurídiques possibles», fins i tot la d'anar als tribunals, per recórrer el rebuig de la Mesa de la Cambra Baixa a la comissió. El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va assenylar que, en el futur, «o el Govern o la Casa Reial deixen de bloquejar recerques» sobre el Rei, o la institució de la corona «caurà, sense més remei».