11 de març de 2020
11.03.2020

La Mesa del Congrés rebutja crear una comissió per investigar Joan Carles I

Divisió entre els socis del Govern: Unides Podem hi vota a favor i el PSOE, en contra, al costat del PP i Vox Els lletrats la desaconsellen

11.03.2020 | 00:31
Els membres de la Mesa, després de la deliberació.

La Mesa del Congrés, sobre la base del criteri dels lletrats, va rebutjar ahir tramitar dues peticions de crear una comissió d'investigació sobre suposats comptes i donacions atribuïdes al rei Joan Carles I. Això sí, en la votació s'han dividit els dos socis del Govern de coalició: Unides Podem ha donat suport a les iniciatives, mentre que el PSOE ha donat suport a la inadmissió juntament amb PP i Vox.

En la reunió d'ahir, la Mesa va estudiar les propostes, presentades arran de conèixer-se que la Fiscalia suïssa investiga una suposada donació de 100 milions de Joan Carles I a la seva amiga Corinna Larsen, uns diners presumptament vinculats amb comissions de l'Aràbia Saudita. Aquesta donació s'hauria fet el 2012, quan encara era cap d'Estat.


Suïssa i paradisos fiscals

Una de les peticions va ser registrada per Esquerra Republicana (ERC) i el Grup Plural que comparteixen Junts, Compromís, Més País i el Bloc Nacionalista Galego (BNG). L'objectiu era investigar els presumptes comptes irregulars de Joan Carles I a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de tercers, així com determinar les consegüents responsabilitats «civils, ètiques i polítiques» de l'excap de l'Estat.

L'altra va ser promoguda per Unides Podem i en el text es parla de la «presumpta comissió de possibles delictes de blanqueig de capitals» i s'indica que «no resulta descartable que els mateixos s'estiguin executant actualment o s'haguessin executat amb posterioritat» a l'abdicació del rei emèrit, que va tenir lloc al juny de 2014, moment, subratllen, «en el qual va deixar de ser inviolable conforme a l'article 56.3 CE». Com en iniciatives similars, els lletrats van redactar un informe en contra de l'admissió a tràmit de les peticions reiterant els antecedents i la interpretació que fa el Tribunal Constitucional sobre la posició de la Prefectura de l'Estat, segons van informar a Europa Press fonts parlamentàries. La presentació d'aquesta iniciativa ja va aprofundir en les diferències entre PSOE i Unides Podem. Els socialistes es van desmarcar de la petició i van recordar que els lletrats sempre s'han oposat a qualificar iniciatives de control de la corona. «És simplement llegir-se la Constitució i saber que el Rei és inviolable», va resumir la portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra.


«Totes les vies jurídiques»

El secretari primer del Congrés i diputat d'En Comú, Gerardo Pisarello, va avisar que estan estudiant «totes les vies jurídiques possibles», fins i tot la d'anar als tribunals, per recórrer el rebuig de la Mesa de la Cambra Baixa a la comissió. El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va assenylar que, en el futur, «o el Govern o la Casa Reial deixen de bloquejar recerques» sobre el Rei, o la institució de la corona «caurà, sense més remei».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook