El Govern espanyol decretarà demà dissabte l'estat d'alarma a tot Espanya i durant quinze dies per contenir la pandèmia de coronavirus.

Així ho ha comunicat el president del Govern central, Pedro Sánchez, en una declaració institucional al Palau de la Moncloa, en què ha explicat que demà se celebrarà un Consell de Ministres extraordinari per aprovar oficialment aquesta mesura excepcional, que només s'ha acordat dues vegades en democràcia (l'última vegada que es va declarar l'estat d'alarma va ser durant la vaga de controladors aeris l'any 2010) i de la qual ja ha informat al rei i al Congrés.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

La mesura preveu limitar la circulació o permanència de persones en determinades hores i llocs, requisar temporalment béns o imposar prestacions personals obligatòries. També intervenir indústries i negocis, a més de limitar o racionar l'ús de serveis o el consum de productes de primera necessitat. A més, contempla establir les ordres que siguin necessàries per garantir l'abastiment dels mercats i el funcionament dels serveis dels centres de producció de primera necessitat.

La possibilitat de decretar aquest estat havia estat plantejada en diversos àmbits en els últims dies davant l'evolució del Covid-19 i és una opció que podria facilitar l'ajornament de les eleccions basques i gallegues previstes per al proper 5 d'abril.

L'estat d'alarma, així com el de lloc o excepció, està regulat per l'article 116 de la Constitució espanyola i desenvolupat mitjançant llei orgànica de l'1 de juny del 1981.

D'acord amb aquesta llei, el Govern, amb autorització del Congrés, pot procedir mitjançant un decret a declarar l'estat d'alarma en tot o en part del territori nacional davant diverses circumstàncies, entre elles, com és el cas actual, "crisis sanitàries tals com epidèmies i situacions de contaminació greus".