13 de març de 2020
13.03.2020
Diari de Girona

El TSJ acusa de dictar resolucions injustes el jutge de Palma que requisava telèfons

Absol Miquel Florit, que va ordenar controlar els mòbils de dos periodistes de Mallorca

13.03.2020 | 01:12
El TSJ acusa de dictar resolucions injustes el jutge de Palma que requisava telèfons

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha absolt el magistrat Miquel Florit, qui va ordenar controlar els mòbils de dos periodistes de Mallorca i diversos llistats de trucades, tot i que la sentència considera provat que, amb aquesta finalitat, va dictar quatre resolucions injustes. La sala civil i penal del TSJIB va dictar una sentència en què absol el magistrat dels delictes de prevaricació contra la inviolabilitat de domicili, contra l'exercici d'altres drets cívics i d'intercepció il·legal de telecomunicacions que li atribuïen les acusacions particulars i popular per la confiscació dels telèfons de dos periodistes del Diario de Mallorca -del mateix grup editorial que Diari de Girona- i Europa Press.

El tribunal absol el jutge perquè considera que no tenia «una intenció palesament dirigida a vulnerar la llei, ni de dictar resolució en contra del dret al secret professional dels periodistes». La sentència considera que el magistrat va dictar quatre resolucions injustes en què es va acordar la incorporació a un procés judicial obert de les dades de trànsit dels mòbils dels periodistes Kiko Mestre i Blanca Pozo i una periodista d'EFE, i la confiscació dels telèfons dels dos primers.


Ponderació indeguda

Ho va fer, afirma el tribunal, «sense ponderar degudament» el dret d'aquests periodistes a mantenir la confidencialitat de les seves fonts, un dret que constitueix la base de la lliure informació i, per tant, del pluralisme polític, un valor superior de l'ordenament jurídic espanyol, es destaca en la sentència.

El TSJIB qualifica el dret dels periodistes a no revelar les seves fonts de fonamental i destaca que «els seus beneficiaris no són exclusivament els periodistes individuals sinó tota la societat, atès que, en definitiva, es tracta d'una expressió del dret a la lliure informació, garantia del pluralisme en una societat democràtica».

Estableix que les decisions del jutge són injustes «perquè la persecució d'un delicte de revelació de secrets no constitueix justificació per a mesures que suposen la identificació de les fonts d'informació periodístiques».


Investigació a Cursach

A finals de 2018, en l'àmbit de la investigació sobre el suposat entramat corrupte liderat per l'empresari Bartomeu Cursach, el jutge Florit, tercer instructor del cas, va autoritzar la policia a reclamar els registres de trucades de les delegacions a Palma de les agències EFE i Europa Press i de la redacció de Diario de Mallorca, a requisar material informàtic a oficines d'aquestes dues empreses i a confiscar el telèfon dels dos periodistes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook