El confinament de la població per frenar l'extensió del virus va ser la primera recepta que va adoptar la Xina i que està sent copiada per la majoria de països a mesura que la pandèmia va fent estralls en nombre de contagis. Però no hi ha un patró únic d'aïllament, tal com informa El Perdiódico.

Xina, paralització amb control social

Xina va segellar dos mesos la província de Hubei, amb gairebé 60 milions d'habitants, i només aquesta setmana ha començat a afluixar les mesures de reclusió. És un model de quarantena radical que paralitza la vida quotidiana i l'activitat econòmica. Els mecanismes de control social han permès el seguiment dels seus 1.400 milions d'habitants de país, amb càmeres de reconeixement facial i controls de temperatura a distància.

Corea de Sud, sense quarantenes massives

Corea del Sud ha desenvolupat un quirúrgic mecanisme de rastreig, anàlisi i tractament que descansa en les proves diagnòstiques massives (20.000 diàries, superiors als que ha practicat Estats Units fins a la data) i el resultat arriba a les vuit hores. Es sustenta en l'ordre i la tecnologia, amb aplicacions de mòbils que localitzen als contagiats. Blinda als sectors socials més febles i evita les quarantenes massives.

Itàlia: Sortides amb 'autopermís'

Els italians porten ja una setmana de confinament amb bars, restaurants i tots els llocs d'oci tancats. Excepte els que treballen en serveis essencials, cada vegada que abandonen el domicili tots han de portar un 'autopermís' que justifiqui el motiu per estar al carrer, que pot ser per quatre causes: treball, visita mèdica, tornada a domicili i "situació de necessitat ", com comprar alimentació o anar a la farmàcia.

El document és un imprès d'Interior, que es troba fàcilment per internet, en el qual consten les dades personals com nom, DNI, adreça i telèfon. Transgredir o mentir costa 206 euros de multa o tres mesos de presó. En el cas que sigui un positiu el que abandona la casa, l'acusació és 'intenció homicida'. Fins diumenge s'havien posat unes 3.000 multes.

Ferreteries o perruqueries, per exemple, no són essencials però poden estar obertes. Els hotels també, però la majoria estan tancat per falta de clients. Es pot a més córrer, anar en bicicleta i treure el gos (només prop de casa), però sempre mantenint un metre de distància amb qualsevol persona, encara que sigui la parella. És probable que la setmana vinent s'aprovin mesures encara més restrictives. A Sicília (dos avions al dia i només des de Roma) i a Sardenya (un sol avió diari) s'arriba únicament amb permís de la regió. Cap a les dues illes naveguen només els ferris de mercaderies.

Alemanya: Bars i restaurants tancats només de nit

Alemanya no s'ha sumat fins aquest dilluns al tancament de tots els locals comercials excepte botigues d'alimentació, farmàcies i altres establiments d'articles de primera necessitat, així com bancs, gasolineres, centres sanitaris, perruqueries i bugaderies.

L'hostaleria pot obrir entre sis del matí i sis de la tarda, mentre centres esportius, culturals i religiosos, així com locals d'oci nocturn i bordells hauran de tancar. També s'ha prohibit temporalment els viatges turístics dins de el país i a l'estranger.

La setmana passada, el Govern federal havia optat per "recomanar" el tancament d'escoles, llars d'infants i universitats, el que poc després van implementar en cascada tots els Länder davant l'extensió de la pandèmia. El mateix va passar amb la recomanació feta uns dies abans pel Ministeri de Sanitat, de cancel·lar tots els actes amb més de mil persones (i posteriorment tots), al que va seguir l'ordre corresponent de les administracions inferiors.

Regne Unit: només recomanacions

El Regne Unit ha optat per una estratègia radicalment a la d'altres països europeus: no se suspèn res ni es tanca res. Només a partir del cap de setmana vinent queden cancel·lats els actes massius. El primer ministre Boris Johnson s'ha limitat a cridar a tots els ciutadans a evitar tot contacte i viatge no essencial, al temps que els ha comminat a no freqüentar pubs, clubs, teatres i altres llocs d'oci. A més aconsella a les persones ja malaltes que evitin tot contacte social i les que puguin que treballin de casa.

França, sense confinament domiciliari

Frrancia va tancar la setmana passada col·legi, bars, restaurants i comerços no indispensables i aquest dilluns el president Emmanuel Macron, ha anunciat un període de 15 dies d'aïllament a les llars i arreu del territori de país. "Els nostres viatges es reduiran considerablement. Ja no es permetran reunions a l'aire lliure i no podrem estar amb els nostres amics", va explicar Macron.

"En tot el territori francès només s'han de realitzar els desplaçaments necessaris, per comprar, respectant les distàncies, per rebre tractament mèdic, per anar a treballar (...) Totes les empreses han d'organitzar per facilitar el treball en remot i quan això no sigui possible, hauran d'adaptar la seva organització ", ha afegit, a el temps que ha advertit que" qualsevol incompliment serà penalitzat ".