El Cap d'Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya, ha deixat clar aquest dilluns que el desplegament militar en la lluita contra el coronavirus arribarà a totes les zones d'Espanya, inclosos País Basc i Catalunya, en funció de les necessitats.

Així ho ha garantit el JEMAD en la roda de premsa conjunta oferta al Palau de la Moncloa després de la reunió de Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus.

La UME ha desplegat aquest dilluns a 1.100 militars en ciutats i localitats de vuit comunitats autònomes per combatre el coronavirus, uns efectius que col·laboren amb les missions de vigilància i desinfecció d'infraestructures crítiques.

Segons han informat el Ministeri de Defensa, els efectius de la UME ja estan desplegats a Madrid, Andalusia, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, la Rioja, Aragó i Canàries, i al llarg del dia s'ampliarà la seva presència a altres capitals de província.

A Madrid capital ja hi ha desplegats 123 militars i en altres municipis de la comunitat com Getafe, Pozuelo, Majadahonda o Parla altres 116 efectius de la UME.

A Guadalajara estan treballant 35 efectius, a Sevilla 110 militars, a Màlaga 110, a Gran Canària 38 i el mateix nombre a Tenerife.

La UME també ha desplegat a la ciutat de València a 110 militars que estan treballant a la capital, Port de Sagunt, Torrent i Paterna, i en la Rioja a altres 70. A la comunitat aragonesa s'han destinat 106 militars, concretament a 33 en Osca, Sabiñánigo i Jaca, i altres 73 a Terol.

A Castella i Lleó treballen 43 militars a la ciutat de Lleó, 103 a Valladolid i 98 a Burgos.

La UME va començar ahir diumenge, després de dictar-se l'estat d'alarma, amb el desplegament dels seus mitjans, que es va produir a les ciutats pròximes a on té bases d'operacions, en concret Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Lleó, Las Palmas de Gran Canària i Santa Creu de Tenerife.

Aquesta unitat dedicada a l'atenció a emergències i catàstrofes està formada per 3.500 militars i té un Grup d'Intervenció en Emergències Tecnològiques i Mediambientals, amb 144 membres especialitzat en actuar en ambients contaminats i en descontaminar llocs com edificis, vehicles o avions.

Si bé ells són els experts en aquesta tasca, fonts de la UME expliquen que totes les seves unitats tenen la capacitat per intervenir en casos de risc biològic i actuar en ambients contaminats.

A més, els militars de la UME tenen experiència en muntar carpes o botigues per atendre damnificats, com va passar en el terratrèmol de Lorca, i podrien en un moment donat assistir amb aquests recursos a aquesta crisi sanitària.