El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va amenaçar Colòmbia tot assegurant que «si toquen un pèl» a qualsevol líder veneçolà «se'n penediran», després de les acusacions sobre la seva suposada «conspiració» al costat dels Estats Units per dur a terme «assassinats selectius» a Veneçuela. «Si toquen un pèl a un sol líder d'aquest país, vostès se'n penediran per a tota la vida i ho dic a l'oligarquia colombiana, aquesta que governa», va assenyalar Maduro.

El mandatari va agrair als veneçolans les seves expressions de «solidaritat i amor» en expressar «el seu rebuig a l'exabrupte dels cowboys supremacistes que governen la Casa Blanca», després que els Estats Units acusessin Maduro i altres alts càrrecs veneçolans de narcotràfic i terrorisme.

El president veneçolà va assegurar que les acusacions dels Estats Units són «falses» i va condemnar les noves «pretensions terroristes» del país nord-americà al costat de Colòmbia per cometre «l'assassinat d'alts funcionaris veneçolans, entre ells el president». «Agraeixo a la Força Armada Nacional Bolivariana el seu pronunciament valent, intel·ligent i conscient, som fúria bolivariana!», va assenyalar.

El mandatari veneçolà va destacar que davant les «pretensions intervencionistes» dels Estats Units, estaran «dempeus, ferms i preparats per seguir el combat en el terreny que ens toqui combatre». «Ens estan subestimant», va alertar Maduro.

Càrrecs penals dels EUA

El Govern dels Estats Units va presentar dijous càrrecs penals contra Maduro i altres alts càrrecs del seu govern per narcotràfic i per la seva presumpta connivència amb l'extinta guerrilla de les FARC i les seves dissidències.

En roda de premsa, el fiscal general dels Estats Units, William Barr, va donar a conèixer els càrrecs presentats contra Maduro i altres 14 chavistes i va acusar Maduro de liderar un autèntic càrtel integrat per funcionaris chavistes que «ha permès usar Veneçuela com un lloc segur per al narcotràfic» cap als Estats Units.

D'altra banda, els serveis secrets colombians portarien almenys tres mesos investigant l'exgeneral veneçolà Cliver Alcalá, qui estaria preparant un atemptat contra el president de l'Assemblea Nacional Constituent veneçolana, Diosdado Cabello. En la conspiració hi estarien participant un diputat i diversos exmilitars veneçolans a l'exili amb l'objectiu de desestabilitzar el Govern del president veneçolà. Així, dilluns passat, minuts després que la Policia de Colòmbia confisqués un arsenal amb 26 fusells d'assalt, ràdios de comunicació i visors nocturns, la investigació es va centrar en Alcalá i el seu grup, segons el diari colombià El Tiempo.

«Sabem que buscava atemptar contra Diosdado Cabello i que el règim ho sabia. Per això van enviar membres del comandament a Colòmbia per matar un dels diputats involucrats», va explicar un responsable dels serveis secrets colombians.

Després de l'operació contra el grup d'Alcalá va sorgir l'interès de l'agència antidroga nord-americana, la DEA, que considera que Alcalá té molta informació sobre els nexes de Maduro i el seu entorn amb el narcotràfic i que va intentar a última hora canviar de bàndol per protegir-se.

Per part seva, el líder opositor veneçolà Juan Guaidó va proposar a les forces polítiques i militars del seu país que donin l'esquena a Maduro i l'ajudin a conformar un govern d'emergència nacional que pugui accedir a finançament internacional per tal d'evitar «milers de morts» pel COVID-19.

Informe pessimista

«En concret plantegem instal·lar un Govern d'emergència nacional que inclogui tots els sectors polítics del país», va plantejar en un vídeo divulgat a les seves xarxes socials. Guaidó, a qui gairebé 60 països reconeixen com a president interí, va dir tenir coneixement d'un informe que alerta que els contagis i morts pel coronavirus s'agreujaran durant les properes setmanes a Veneçuela.