El president dels Estats Units, Donald Trump, va afirmar que finalment no serà necessària una quarantena als estats de Nova York -epicentre de la pandèmia de coronavirus al país-, Nova Jersey i parts de Connecticut, després d'haver consultat amb les autoritats estatals i haver protagonitzat una polèmica amb el governador novaiorquès, Andrew Cuomo. «Sota la recomanació del Grup de Treball de la Casa Blanca, i després de consultes amb els governadors de Nova York, Nova Jersey i Connecticut, he demanat als CDC (Centres per al Control i la Prevenció de Malalties) que emetin un fort avís de viatge, que serà administrat pels governadors, d'acord amb el Govern Federal», va tuitejar el mandatari.

En l'avís publicat a la seva pàgina web, els CDC van instar els residents de Nova York, Nova Jersey i Connecticut a abstenir-se de dur a terme viatges dins el país que no siguin essencials durant els propers 14 dies. Els CDC van destacar que aquesta recomanació no s'aplica als empleats d'«indústries crucials d'infraestructures, inclòs però el transport, professionals sanitaris, serveis financers i subministraments alimentaris».

Hores abans, Trump havia assegurat que sospesava imposar una quarantena de dues setmanes a Nova York, Nova Jersey i a parts de Connecticut. «Ens agradaria veure una quarantena a Nova York, perquè és un punt calent. Estic pensant en això ara. Potser finalment no ho farem però hi ha una possibilitat que en algun moment imposem una quarantena», havia afirmat el multimilionari.

Les crítiques del governador

En resposta, Cuomo va carregar contra la idea d'una quarantena obligatòria i va assegurar que una mesura d'aquest tipus seria una «declaració de guerra als estats». «Seria un caos i un tumult», va assegurar el demòcrata Cuomo, posant en dubte la legalitat de la quarantena de dues setmanes.

D'altra banda, la xifra de morts per coronavirus supera ja els 2.000 als Estats Units, concretament 2.191, de les quals més d'una quarta part s'han produït a l'estat de Nova York, segons les últimes dades de la Universitat de John Hopkins.

Gairebé 125.000 contagis

Per estats dels EUA, a Nova York hi ha hagut 672 morts; una xifra molt més elevada que la de l'estat que va immediatament darrere, Washington, amb 136; i Nova Jersey, amb 86; i Louisiana, amb 70. Divendres, els EUA, que lideren el nombre de contagis al món, va superar la barrera dels 100.000 casos de covid-19, i va ja pels 124.686.