L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva van demanar al Tribunal Constitucional (TC) que suspengui la pena de presó que els va imposar el Suprem pel seu paper en el procés i els excarceri, arran de l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus. Andreu Van den Eynde, advocat de tots dos, va presentar un recurs davant del Constitucional per demanar-li que de manera «urgent» suspengui l'execució de les seves respectives condemnes, de tretze i dotze anys de presó, apel·lant als drets fonamentals a la vida, la integritat física i moral, la dignitat i la vida familiar.

Els processats, que compleixen el confinament des de la presó de Lledoners sense poder gaudir de les sortides diürnes per treballar que els va concedir el centre, consideren que la pandèmia del coronavirus ha portat a una situació d'«urgència excepcional» que permetria la seva excarceració i la suspensió de les seves penes d'inhabilitació.

L'escrit recorda que el mateix Ministeri d'Interior ha reconegut que la declaració de l'estat d'alarma «resulta especialment costosa als centres penitenciaris» i que els interns han de ser considerats com «un col·lectiu especialment vulnerable».

També expliquen Junqueras i Romeva que, arran de la pandèmia, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Consell d'Europa han demanat als estats que s'estableixin «alternatives a la presó», d'acord amb la «Declaració de Principis en relació amb el tracte a persones privades de llibertat en context de pandèmia», emès pel Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura el passat 20 de març.

Per a la defensa de tots dos condemnats, la pandèmia obliga a «fer una correcta ponderació entre els interessos en conflicte» a l'hora de decidir sobre la suspensió de l'execució de la sentència, que afecta el dret a la vida a més dels drets a un judici just, a la llibertat i a la participació i representació política esgrimits en altres recursos.

Sense risc de fuga

La defensa dels exconsellers argumenta que no hi ha risc de fuga en el cas de Junqueras i Romeva, ja que tots dos s'han presentat davant la justícia sempre que se'ls ha requerit, compten amb «demostrat arrelament» i han tornat puntualment a la presó després de les sortides previstes en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari.

Escrits anteriors

A més, afegeix l'escrit presentat per Van den Eynde, l'estat d'alarma actual «elimina qualsevol risc, ja que l'obligació de confinament i prohibició de circulació no justificada fa impossible la sostracció a la justícia». Junqueras i Romeva tenen interposat un recurs contra la sentència del Suprem davant el Constitucional i la setmana passada van presentar un nou escrit per plantejar la recusació dels dotze membres que componen aquest tribunal.