El Govern avançarà el pagament de les despeses a l'escola concertada per millorar-ne la liquiditat. El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ho van explicar ahir en el marc del Consell Escolar de Catalunya. «Conscients dels problemes» de tresoreria d'aquests centres, Torra i Bargalló van informar que durant l'abril s'avançaran els pagaments del febrer i del març.

D'aquesta manera, a banda del pagament mensual de les nòmines del professorat de la concertada que Educació fa al final de cada mes, també avançarà el finançament de les despeses de funcionament -el que es coneix com a mòduls-, que fins ara es pagaven amb un decalatge de dos mesos.

Durant la reunió telemàtica, Torra va insistir en la necessitat que els alumnes, «sense distincions», puguin seguir l'aprenentatge. La segona avaluació va acabar el 12 de març i el Govern estudia ara com s'ha de fer la tercera, i va informar que la prioritat és que es puguin continuar els estudis i definir com serà «la tornada» a classe.

Bargalló va subratllar que es prioritzaran els centres de màxima complexitat. Pel que fa als equipaments, ja siguin tauletes o mòbils, va indicar que s'està arribant a acords amb companyies telefòniques per garantir la connectivitat dels alumnes. També va dir que s'està enviant un qüestionari als centres perquè informin de la vulnerabilitat de l'alumnat.

També es va anunciar que entre ahir i avui es recarregaran les targetes moneder per a famílies amb beca menjador per a quinze dies més, un cop exhaurides les dues primeres setmanes d'ús.

D'altra banda, Educació indemnitzarà les empreses que presten el servei de transport i de menjador escolar; pel que fa a les últimes, tant les contractades directament pel Departament com pels consells comarcals, les associacions de famílies d'alumnes o els ajuntaments. La Conselleria ha inclòs entre els costos indemnitzables el complement salarial que les empreses hagin abonat als treballadors afectats per Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTOs). En el cas dels contractes subscrits pels ens locals, les indemnitzacions es tindran en compte en les liquidacions del curs 2019-2020 entre els consells comarcals i Educació.

Pel que fa al servei contractat per AMPA, la compensació s'atorgarà mitjançant una convocatòria extraordinària, que s'obrirà quan acabi el tancament de centres.