Sanitat ha aconsellat els sanitaris que no s'hagin sotmès a la prova del coronavirus però que presentin símptomes des de fa set dies, que s'incorporin a la feina transcorregut aquest temps si no tenen febre, no han pres antitèrmics en tres dies i no tenen ja clínica respiratòria. Aquest és un dels plantejaments que fan els tècnics del Ministeri de Sanitat a l'última «Guia d'actuació davant del COVID-19 en els professionals sanitaris i sociosanitaris», amb data del 31 de març i que ha estat aprovada per la ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta.

En el document tècnic s'incideix en la importància de mantenir la capacitat de resposta del sistema sanitari en l'escenari actual de «transmissió comunitària sostinguda generalitzada» per assegurar la continuïtat de l'activitat assistencial davant l'augment de flux de pacients als hospitals. Per a això, els sanitaris han d'aplicar correctament les mesures de protecció davant de qualsevol pacient amb símptomes respiratoris amb l'objectiu de minimitzar les exposicions de risc. Amb aquest objectiu, recomanen als serveis de Salut Pública de les autonomies que insisteixin els seus treballadors sobre la necessitat de seguir les normes preventives per reduir el risc de transmissió.

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat va confirmar un total de 10.935 morts per coronavirus després de sumar altres 932 morts (9,31%) en les darreres 24 hores, en què s'ha seguit alentint el nombre de contagiats amb 7.472 nous casos (6,77% ), que ja arriben a la xifra de 117.710.

Paral·lelament, 6.416 pacients estan ingressats a l'UCI, 324 més (5,31%, dos punts més que dijous), i altres 8.270 persones s'han recuperat del COVID-19 (34,73%, gairebé el doble), amb la qual cosa ja són 30.513.

Així, el nombre de positius segueix alentint-se i està a un punt per sota de la xifra de dijous (6,77% i 7,93%, respectivament); i dimecres havia arribat al 8,17%, gairebé tres punts per sota de dilluns (10,8%).

En tot cas, Espanya va tornar a superar per segon dia consecutiu les 900 morts en 24 hores, encara que a un ritme lleugerament inferior al dels dos dies precedents: un 9,3% ahir davant del 10,5% de dijous i dimecres, percentatge que ja era un punt inferior respecte a dimarts (11,5%) i gairebé dos sobre dilluns (12,4%). Els pacients que estan ingressats a cures intensives, per contra, van augmentar, ja que el percentatge va passar del 3,7% de dijous, que va ser el menor registrat fins a la data, al 5,31%, el segon més baix.

Objectiu complert

Per part seva, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va destacar que la pandèmia del coronavirus ha passat a Espanya de la fase d'estabilització a la d'alentiment, amb la qual cosa pot donar-se per complert l'objectiu que s'havia marcat per a aquesta «dura setmana». El responsable de Sanitat va explicar en una roda de premsa que aquesta setmana s'han succeït avanços del ritme d'expansió de la malaltia per sota del 10%, quan a l'inici de la crisi eren al 20%,

«L'objectiu que ens havíem fixat en aquesta dura setmana d'alentiment de les dades s'ha complert; pensem que està a l'abast de la mà i que podem donar-lo per complert», va destacar el ministre, que va voler destacar també la xifra de curats, que puja a 30.513. Illa va destacar que en els darrers set dies s'ha pogut consolidar un subministrament regular de productes sanitaris, com són els equips de protecció, els test i els respiradors.