Si alguna conclusió es va poder treure ahir de la darrera reunió telemàtica del cap de l'executiu, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics és que aquests, després de l'anunci de la pròrroga de l'estat d'alarma amb una progressiva tornada a la normalitat per part de les empreses, li van demanar gairebé de forma unànime que actuï amb prudència. Durant la videoconferència, la majoria dels presidents autonòmics li van traslladar el seu malestar per la falta de material i per haver aprovat un decret per paralitzar les activitats no essencials sense comptar amb ells.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar a Sánchez mantenir el «confinament total» perquè «no és moment d'abaixar la guàrdia». «No volem que el Govern espanyol s'equivoqui novament. No ens ho podem permetre», va afegir, tot defensant seguir amb les mesures actuals per evitar que «milers i milers de treballadors s'exposin al contagi» del virus.

Paral·lelament, el lehendakari, Iñigo Urkullu, va expressar que comparteix «la necessitat» de perllongar l'estat d'alarma fins al 26 d'abril i va demanar elaborar «un pla de tornada a la normalitat de manera compartida». El lehendakari va assenyalar que el Govern que presideix s'ofereix per col·laborar en la tasca i va considerar que aquest pla hauria de constituir «una posada en comú que permeti tenir en compte les necessitats i circumstàncies diverses en què ens trobem».

Per la seva part, la presidenta balear, Francina Armengol, va sol·licitar que les empreses no essencials de l'autonomia es puguin mantenir tancades fins al 26 d'abril, quan finalitzaria la pròrroga de l'estat d'alarma. Armengol va demanar que aquesta mesura vagi associada a la possibilitat de les empreses d'acollir-se als ERTOs en les mateixes condicions que les que ho van fer prèviament. En aquest sentit, va considerar que «no és moment de parlar de desconfinament, sinó de concentrar-se en la responsabilitat màxima de tancar-se a casa que permet les xifres positives de la corba», destacant que «ha estat la sol·licitud d'un major tancament respecte d'altres comunitats allò que ha permès aquesta situació».

Estratègia sanitària

En tot cas, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va reclamar a Sánchez una estratègia sanitària i econòmica clara per superar la crisi del coronavirus en considerar que «Madrid i Espanya no poden estar tancades eternament». Díaz Ayuso va reclamar al cap de l'executiu central una política clara perquè «cal pagar hipoteques, els autònoms han de tirar endavant i els ciutadans necessiten la feina i la seva vida d'abans».

Petició de col·laboració

En un altre ordre de coses, el president del Govern va demanar als presidents de les comunitats autònomes que facilitin una llista d'infraestructures per poder allotjar contagiats pel coronavirus que estiguin asimptomàtics, per tal d'evitar que puguin contagiar altres persones. Sánchez els va demanar que aquest llistat estigui conclòs abans del proper 10 d'abril, just quan finalitza la Setmana Santa i els empleats de sectors no essencials tornaran a incorporar-se als seus llocs de treball.

A més, el Govern va informar que s'iniciarà un estudi de «seroprevalença» per conèixer quin percentatge de la població ha passat la malaltia a Espanya, amb tests d'anticossos que permeten calcular quantes persones estan ja immunitzades. L'Institut de Salut Carlos III i l'Institut Nacional d'Estadística seran els responsables de l'estudi que mesurarà el grau d'immunitat de la població, va explicar la cap d'àrea de Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, María José Sierra.