El president de Govern, Pedro Sánchez, està pensant ja en les mesures de dur a terme després de confirmar l'alentiment de l'avanç del coronavirus a Espanya, de manera que prepara una etapa de "transició" caracteritzada per una campanya de test "massius" i l'aïllament dels asimptomàtics.

Sánchez va celebrar aquest diumenge, com és habitual des que es va declarar l'emergència sanitària per Covid-19, una nova reunió per videoconferència amb els presidents autonòmics, als quals va exposar part del pla que vol implantar quan s'iniciï l'anomenada "desescalada".

Ho va fer en una jornada en què ha arribat a 12.418 el nombre de morts per coronavirus, després de sumar altres 674 morts en les últimes 24 hores (un 5,7% més) en què s'han comptabilitzat més 6.023 nous contagiats, que ja arriben a la xifra de 130.759 després d'incrementar-la xifra en un 4,8%.

Aquestes dades mostren un nou alentiment dels increments de nous casos confirmats i de defuncions, que creixen, però a un ritme menor que en jornades anteriors.

D'una banda, Sánchez ha anunciat als presidents el lliurament ahir diumenge i aquest dilluns d'un milió de test. Sanitat ha comprat cinc milions, ha precisat el seu titular, Salvador Illa, i es repartiran en pròximes dates.

D'altra banda, els ha demanat que abans de dimecres vinent enviïn a Govern dades precises sobre la situació a les residències de gent gran tant públiques com privades. L'Executiu vol fer un seguiment exhaustiu de com estan les persones que viuen en aquests centres, el grup de població ara mateix més vulnerable.

També els ha emplaçat a què abans de divendres que ve li enumerin en un llistat les infraestructures que puguin acollir, en tot el que calgui, a persones a les quals se'ls ha diagnosticat Covid-19 però són asimptomàtiques. Se'ls aïllarà si "així ho desitgen", en paraules emprades per Illa.

D'aquesta manera Sánchez ha perfilat davant els presidents autonòmics dos eixos fonamentals de la següent etapa de "transició", que, com va dir ahir, "no serà suau" i no admetrà "la relaxació".

El ministre de Sanitat ho ha corroborat aquest diumenge en assegurar que no es pot "desaprofitar" l'"enorme esforç" que els ciutadans estan fent i que seguiran fent, ja que al menys romandran confinats a casa fins al 26 d'abril, sempre quan el Congrés autoritzi la nova pròrroga.

Espanya està fent ara mateix entre 15.000 i 20.000 test diaris, ha precisat el ministre, el que situa a el país en la "banda alta" de nombre de diagnòstics a el dia en el món. Però caldrà fer més.

El milió de test PCR que arribarà en breu a Espanya, així com el segon milió que aterrarà al llarg d'aquesta setmana, segons les seves explicacions, permetran fer "un cribratge" inicial en les zones de més alta incidència de coronavirus, en concret a hospitals i en residències d'ancians.

Les proves s'aniran generalitzant perquè la clau per eliminar l'epidemia rau en la detecció precoç dels asimptomàtics, que en no sentir molèsties, poden facilitar la propagació de la malaltia i afavorir que es produeixi una segona onada, que seria "pitjor", ha advertit ahir Sánchez.

Un estudi sobre els immunitzats

L'institut de Salut Carlos III ha provat la fiabilitat d'aquests test, en la producció s'implicaran empreses espanyoles. També fabricaran "kits" d'extracció, igualment essencials.

L'ús d'aquests instruments té una derivada també crucial, la possibilitat d'analitzar la immunitat que la població espanyola ha generat a la Covid-19.

El Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries ha confirmat que està ja en preparació un estudi sobre el percentatge d'immunitat, ha avançat la seva cap d'àrea, María José Serra.

Aquest és un altre eix de la següent etapa, en concret conèixer quanta població ha desenvolupat anticossos a la malaltia.

Màscares

Com serà més que probable l'ús generalitzat de mascaretes, cosa que el Govern encara no ha confirmat que demanarà perquè, com ha subratllat Illa, no s'exigirà a la ciutadania res que no es pugui complir.

Els experts amb els quals treballa el Govern reconeixen que són un element que pot ajudar.

Per tant, és urgent garantir el subministrament en un mercat convuls per l'alta demanda, així que Illa s'ha felicitat d'haver "regularitzat" el lliurament de diferent material, especialment respiradors i mascaretes. Sanitat ha repartit 38 milions de peces, de les quals 28 milions són mascaretes.

Més respiradors

El Govern ha comprat 1.534 respiradors, als quals s'han de sumar 2.070 de donacions i els que provenen de la capacitat nacional, és a dir, d'empreses incardinades a Espanya, com Seat, que garanteix la fabricació de 300 al dia.

En breu arribaran els més de 100 comprats a una empresa turca una vegada resolt un incident amb Turquia, que els va tenir retinguts.

Sánchez vol anticipar-se a les fases que vagi marcant l'evolució del coronavirus, però també als fets polítics.

Pactes de la Moncloa

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha elogiat l'actitud dels presidents autonòmics, la contribució a uns hipotètics nous Pactes de la Moncloa, reedició dels signats el 1977, pot ser molt rellevant.

El Govern els abordarà, ha recalcat el titular de Transports, José Luis Ábalos, amb el mateix objectiu que els de fa més de 40 anys: rellançar l'economia després de la brutal crisi provocada pel coronavirus, però sempre en defensa de la democràcia, per la qual cosa quedaran fora els que "no la vulguin".