El Ministeri de Justícia ha començat a recopilar de forma diària el nombre de defuncions inscrites en tots els registres civils i les llicències d'enterraments concedides per comptar amb informació "objectiva i veraç" sobre el nombre de morts durant la pandèmia de coronavirus.

La direcció general de Seguretat Jurídica i Fe Pública va dictar el passat dissabte una instrucció a tots els registres civils perquè, en acabar la jornada laboral, enviem un correu electrònic amb aquestes dades, especificant si la mort s'ha produït en hospital, residència o habitatge habitual.

L'objectiu és comptar amb informació de tots els casos després de comprovar la impossibilitat de tenir actualitzada la plataforma habitual per compartir aquesta informació -Inforeg- davant l'augment de defuncions i la reducció de personal en els registres civils.

Segons explica en aquesta instrucció la directora general de Seguretat Jurídica, Sofia Pont, "és l'única manera d'oferir a la societat una informació veraç, contrastada i el més objectiva possible, que permetrà també a les autoritats sanitàries posar el focus en aquells llocs en els quals els índexs de mortalitat s'han vist incrementats".

Xifres de defuncions disparades

El Ministeri de Justícia no ha ofert encara dades dels registres, però sí que ho han fet dues comunitats autònomes (Madrid i Castella-la Manxa) i les xifres revelen com s'han disparat les defuncions en comparació amb l'any passat.

El conseller madrileny d'Interior, Justícia i Víctimes, Enrique López, ha explicat aquest dimarts que entre el 15 i el 31 de març van morir a Madrid capital "per totes les causes", encara que la majoria per coronavirus, 5.950 persones, quan el 2019 van morir 1.100 persones en el mateix període de temps.

En una entrevista amb esRadio, López ha recordat que el Ministeri de Sanitat va determinar que per mesurar l'evolució de la pandèmia només es comptarien víctimes confirmades de la Covid-19, i no les sospitoses, però ha destacat que hi ha hagut "molts morts en domicilis o en residències".

Aquest dilluns va ser el Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa el que va fer públiques les dades d'aquesta comunitat, amb 3.319 llicències d'enterrament concedides el març, un 96,3% més que en el mateix mes de 2019.

En 1.921 de les llicències (el 57,9% el total) es tracta de morts per coronavirus o suposats on hi ha sospites d'aquesta infecció, xifra que contrasta amb el nombre de morts per Covid-19 reconeguts per les autoritats sanitàries des de l'inici de la pandèmia fins a fi de març en aquesta comunitat: 774.