El cardenal George Pell, extesorer del Vaticà, va ser posat en llibertat ahir després que la màxima instància judicial d'Austràlia anul·lés la seva condemna a sis anys de presó per abusos sexuals comesos contra dos menors en els anys 90.

En una sentència emesa ahir i que no es pot recórrer, el ple dels magistrats del Tribunal Superior d'Austràlia han considerat que existeix «una possibilitat significativa que una persona innocent hagi estat condemnada perquè les proves no van establir la culpabilitat amb el nivell de prova requerit».

El cas per pederàstia contra l'exministre de Finances del Vaticà, estament considerat com el número 3 de la Santa Seu, es va basar en el testimoni d'una de les dues víctimes, que el va denunciar el 2014 després que l'altra suposada víctima d'abusos morís d'una sobredosi.

L'advocada Lisa Flynn, qui representa el pare d'aquesta persona que va morir, va dir ahir que el seu client està furiós en veure «que l'home que creu que és responsable d'abusar sexualment del seu fill fos condemnat de manera unànime per un jurat perquè després es reverteixi aquesta decisió i se li permeti sortir en llibertat».

Pel seu costat, George Pell va demanar que la seva absolució no afegeixi més «dolor i amargor» a la qual ja senten les víctimes d'abusos sexuals.

«He mantingut de manera consistent la meva innocència mentre he patit una greu injustícia i això ha estat resolt per la decisió unànime del Tribunal Superior», va dir Pell en un comunicat en el qual va assenyalar que no li guarda rancor a la persona que el va demandar.

L'excap de les Finances del Vaticà va remarcar que el seu procés s'ha centrat en els crims que li han estat atribuïts i que no ha comès, i no s'ha tractat d' «un referèndum sobre l'Església catòlica ni com les autoritats eclesiàstiques a Austràlia han abordat els crims de pedofília dins de l'Església».

Dubtes raonables

L'equip d'advocats de Pell, liderat per Bret Walker, va argumentar que la decisió dels jutges del Tribunal Superior de l'estat de Victòria, que van ratificar el mes d'agost passat la decisió d'un jurat popular, no anava més enllà de tot dubte raonable.

Segons la defensa, els dos jutges que van ratificar la condemna (mentre un altre va optar per revertir-la) van cometre un error en requerir que Pell demostrés la seva innocència davant dels delictes que se li atribueixen.

El Tribunal Superior va considerar, a més, que el jurat «hauria d'haver dubtat sobre la culpabilitat del demandat respecte a cadascun dels delictes pels quals va ser condemnat».Pell va ser condemnat al març de 2019 per cinc càrrecs d'abusos sexuals, incloent un per penetració oral, comès contra dos nens del cor de la Catedral St Patrick's en 1996 i 1997, quan era arquebisbe de Melbourne.