El president del Consell Europeu de Recerca (European Research Council o ERC), l'investigador Maruo Ferrari, va anunciar la seva dimissió pel seu desacord amb la gestió de la UE per fer front al COVID-19. Mauro ha renunciat al seu càrrec, al qual va accedir l'1 de gener d'aquest any, després de no aconseguir persuadir Brussel·les d'establir un programa científic a gran escala per lluitar contra el nou coronavirus, segons explica en un comunicat enviat al Financial Times. Mauro va presentar la seva renúncia a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, dimarts a la tarda.

«M'ha decebut molt la resposta europea al COVID-19 -assenyala al mitjà de comunicació britànic-. Vaig arribar a l'ERC sent un fervent defensor de la UE, però la crisi del COVID-19 va canviar per complet els meus punts de vista, encara que en els ideals de col·laboració internacional continuo donant suport amb entusiasme». Creat el 2007 per finançar els millors científics d'Europa, l'ERC s'ha convertit en una de les agències de finançament més prestigioses del món amb un pressupost del voltant de 2.000 milions d'euros a l'any.

El professor italoamericà va assegurar al rotatiu que la seva disputa amb la Comissió Europea va començar a principis de març, quan era «evident» que la pandèmia seria una «tragèdia de proporcions possiblement sense precedents». Ferrari va proposar establir un programa especial d'ERC per combatre la crisi. «Vaig pensar que, en un moment com aquest, els millors científics del món haurien de comptar amb recursos i oportunitats per combatre la pandèmia, amb nous medicaments, noves vacunes, noves eines de diagnòstic, nous enfocaments dinàmics de comportament basats en la ciència, per reemplaçar les intuïcions, sovint improvisades, dels líders polítics», va dir, i va lamentar «l'absència total de coordinació de les polítiques de salut entre els estats membres».

Però el consell científic de la institució europea va rebutjar la proposta de Ferrari, que ha dedicat gran part de la seva carrera a la investigació sobre el càncer als Estats Units. Després, sempre segons la seva versió, el científic va ser requerit per la presidenta de la Comissió, que li va demanar la seva opinió sobre la pandèmia. «Només el fet de treballar directament amb mi va crear una tempesta política interna. Vaig realitzar propostes que van arribar a diferents nivells de la Comissió Europea, on es van acabar desintegrant», explica a la carta.

Després de la renúncia, Ferrari continuarà sent professor afiliat a temps parcial a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Washington, a Seattle, on planeja establir una iniciativa de recerca internacional per lluitar contra el COVID-19 als Estats Units.