Després de setmanes de disputes entre Aràbia Saudita i Rússia, els països que integren l'Organització de Països Productors de Petroli (OPEP), liderats precisament per l'Aràbia Saudita, i altres productors, entre els quals hi ha Rússia i que formen el grup conegut com a OPEP+, van aconseguir ahir divendres un acord per retallar la producció de petroli en deu milions de barrils al dia per mirar de mantenir el preu del cru en plena crisi mundial pel coronavirus.

«Els països participants han acordat ajustar a la baixa la seva producció total de petroli en deu milions de barrils al dia a partir de l'1 de maig, durant un període inicial de dos mesos», va indicar l'OPEP+ en un comunicat. Així mateix, s'ha acordat una reducció de 8 milions de barrils al dia des de juliol fins a desembre d'enguany a la qual seguirà un ajust de 6 milions de l'1 de gener de 2021 fins al 30 d'abril de 2022. «La base per al càlcul dels ajustos és la producció de petroli d'octubre de 2018, a excepció de l'Aràbia Saudita i Rússia, tots dos amb el mateix nivell de referència d'11 milions de barrils al dia», afegia l'OPEP+, que especificava que l'extensió de l'acord, vàlid fins al 30 d'abril de 2022, serà revisada al desembre de 2021.

Des dels màxims anuals dels combustibles en la primera quinzena de gener, després de l'escalada en el preu del cru pel conflicte entre els Estats Units i l'Iran que van portar al barril de petroli a superar la cota dels 70 dòlars, els preus havien encadenat un descens rere l'altre, amb un abaratiment de fins a gairebé un 16%.

Els transportistes espanyols han demanat al Govern que reediti el mecanisme de preus màxims vigent fins als anys 90 per ajudar al sector davant la crisi del coronavirus i per evitar que les petrolieres se'n lucrin.